HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.02.2016.

Župno klanjanje u Vivodini



Na koncelebriranoj svetoj misi koju je u subotu, 27. veljače 2016. godine predvodio mons. Nedjeljko Pintarić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, zajedno sa sedmoricom svećenika svečano je proslavljeno župno klanjanje u Župi svetog Lovre mučenika u Vivodini.
 
Mons. Pintarić započeo je svoju homiliju s pogledom u nebo, rekavši da svi mi kad nam bude teško, kad nam nešto ne ide upravimo svoj pogled u nebo, a upravo s neba dolazi inicijativa od samoga Boga po kojoj smo pozvani da budemo njegovi saveznici.

Tako i Isus reče svojim učenicima: „Dajte im vi jesti“ kada se sakupilo veliko mnoštvo ljudi. Propovjednik nas je podsjetio da je Isus ostavio euharistiju – Božansku hranu – kao izvor snage, kao izvor opstoja, a to je tajna koja nadilazi naše granice shvaćanja, naglasivši da je to ona vječna, nepropadljiva hrana.

Nadalje je istaknuo da smo danas, već zadnjih nekoliko desetljeća, svi skupa pomalo izgubili smisao za žrtvu kako bismo uredili ovaj svijet u kojem živimo, pomalo i Krista stavljamo u drugi plan; to je ono kada nešto izdaleka govori u nama da smo čuli već za Isusa, ali ostajemo ravnodušni – a upravo Krist jest centar! Nastavio je uputama koje nam upravlja i Sveti Otac Franjo rekavši da bi nas kršćane trebala boljeti upravo ta ravnodušnost.

Napomenuo je da su se kroz prošlost mijenjala uređenja, vladari, zakoni i još štogod, ali samo euharistija je ostala ista – ona se sačuvala do danas – i to bi nam svima trebao biti poticaj da se na svakoj svetoj misi osvježimo i da poput Izidora Poljaka, hrvatskog pjesnika i svećenika, mognemo uzdahnuti nakon svete mise: „Danas mi je dušu poljubio Krist!“


Sanja Benković-Marković
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: