HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.10.2018.

Župnik iz Reke posvjedočio o svom hodu prema svećeništvu



U ponedjeljak 15. listopada, na liturgijski spomendan sv. Terezije Avilske, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je drugoga u nizu župnika koji nastavlja projekt započet prošle školske i vjeronaučne godine, a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca.

Vlč. Mario Križanac, župnik Župe Presvetog Trojstva u Reki (Varaždinska biskupija) rado se je odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom mjesecu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu. Vlč. Mario je za svećenika Varaždinske biskupije zaređen 2009. godine, a od 2010. u službi je župnika župe Reka te je ponosni duhovni pratilac sjemeništaraca: maturanta Tomislava Mlinara i prvaša Emanuela Frankola.



Misno slavlje započelo je u 18 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. Križancu bio je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković.

Na početku slavlja Rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Mariu i izrazio zahvalnost što je, usprkos mnogih župničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu. Vlč. Križanac je vrlo osebujan svećenik koji posebno voli planinarenje i duge šetnje prirodom, a okupljenim sjemeništarcima posvjedočio je ukratko i o svom hodočasničkom putu 'Camino - Put sv. Jakova' gdje je u 27 dana prešao preko 800 km do poznatog hodočasničkog središta u Španjolskoj – Santiago de Compostela.

Zanimljiva je činjenica da je vlč. Križanac prvi od župnika sjemeništaraca koji gostuje u Sjemeništu, a da nije sam bio sjemeništarac, stoga je, uvodeći okupljene u misno slavlje, rekao: „Kada vidim ovo zdanje i kada znam što se sve nudi u ovome Sjemeništu na planu duhovne, intelektualne, kulturalne i psihofizičke izgradnje mlade osobe, iskreno mi je žao što i sam u svoje vrijeme nisam bio sjemeništarac i gotovo da sa žaljenjem pitam – Bože! Zašto me ranije nisi pozvao u svećeništvo?“



U svojoj homiliji vlč. Mario pokušao je povezati evanđelje dana (Lk 11, 29-32) sa svojim duhovnim pozivom koje je započelo u Podmilačju, njegovoj rodnoj župi, a nastavilo se kroz bogosloviju u Zagrebu. Između ostalog je naglasio: „Kao što su Ninivljani tražili određeni znak tako sam i ja nakon završene srednje škole, odsluženog vojnog roka te zaposlenja u Zadru započeo propitivanje što zaista Bog od mene traži. I želio sam neki znak. Zadirući dublje u duhovnost spoznao sam da Bog od mene traži 'biti za oltarom'.

Kroz pet godina formacije produbljivao sam svoj duhovni poziv i uvijek se iznova odlučivao za nasljedovanje Krista. Bitno je naglasiti da je svaki dan novi početak i nova odluka, ali isto tako valja napomenuti da je život s Kristom lijep, da daje puninu te čovjek u ovom staležu može osjetiti posebnost radosti života služeći drugima. Vas, dragi sjemeništarci, pozivam da iskoristite ovo vrijeme kako bi razlučili što Bog od vas želi, na što vas poziva i koje vam instrumente daje da svoj život osmislite po Njegovu promislu. Želim vam jedno – da budete Božji!", zaključuje propovjednik.



Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je vlč. Križancu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice uz orguljsku pratnju sjemeništarca prvaša, Marka Pratljačića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 19. studenoga ove godine. (MP)
Ispišite stranicu: