HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.01.2024.

Župna svetkovina proslavljena u Župi sv. Anastazije u Samoboru

Svečanim misnim slavljima u ponedjeljak, 15. siječnja proslavljena je župna svetkovina Župe sv. Anastazije u Samoboru. Središnje misno slavlje predvodio je preč. Branko Fresl, katedralni župnik Župe svete Terezije Avilske u Bjelovaru u koncelebraciji s umirovljenim generalnim vikarom Bjelovarsko-križevačke biskupije mons. Stjepanomm Ptičekom, upraviteljem samoborskog Grkokatoličkog pastoralnog centra praoca naše vjere Abrahama protojerejom stavroforom Milom Vranešićem, župnikom domaćinom i dekanom Samoborsko-okićkog dekanata preč. Ivicom Cikom.



Na početku misnog slavlja preč. Fresl rekao je da je "sveta Anastazija, ona koju danas imamo pred sobom, vrijedna i našeg divljenja, ali i nasljedovanja. Uspjela je, kao i mnogi drugi sveci mučenici, svoju vjeru sačuvati i pred Gospodina je donijeti te reći Tebi Isuse pripadam" i nadodao da su svi sveci koji su mučenici pokazatelj "koliko Bog ljubi čovjeka i koliko čovjek može biti zadivljen Isusom kada mu dopusti da uđe u njegov život."

"Zadaća nas kršćana je da bolje upoznamo Boga, da ne ostanemo samo na vjeri priprave za prvu svetu pričest i svetu potvrdu, već da svojim životom, vjeronaukom, redovitim slavljem sakramenata dođemo bliže Gospodinu da mu se povjerimo, da mu kažemo da nam je život nekada i težak, da nosimo u svome tijelu različite boli i bolesti, da na njemu osjećamo i neke slabosti, da nam je duša nekad izranjena zbog nekih međuljudskih odnosa i zbog riječi koje ponekad mogu i puno dublje raniti od onoga što čovjek na tijelu proživljava", istaknuo je propovjednik te pozvao okupljene vjernike da se povjere Bogu.



"On će nas razumjeti i osnažiti jer On se ne zaustavlja na tome što smo mi slabi. On će nas obdariti svojom milošću, oprostiti nam, riješiti nas tereta koji nas je oslabio, osloboditi nam dušu riječima koje blagoslivlju, koje nisu ogovaranje, laž, kleveta i drugo što vrijeđa drugog čovjeka te nas ojačati toliko puta izrečenim riječima Ne bojte se", rekao je preč. Fresl i zaključio riječima: "Molimo Gospodina i danas da nam po primjeru svete Anastazije uvijek jasno svijetli, da nam Božja riječ, koja može oraspoložiti čovjekovo srce, toliko sjaji da se nikada ne poželimo odmaknuti od nje i od Njega".

Zahvalne riječi na kraju misnog slavlja svima je uputio župnik domaćin preč. Ivica Cik rekavši da ovakvi trenuci oživljavaju vjeru i obnavljaju duhovne snage. Zahvalio je okupljenim članovima raznih udruga, bratovština, društava, organizacija, koji su svečanost uveličali dolaskom u svojim svečanim odorama i u narodnim nošnjama samoborskog kraja, kao i molitvom i pjesmom u misnom slavlju.



Župnik Cik je zahvalu uputio i dječjem zboru Samoborski krijes i mješovitom župnom zboru, njihovim voditeljima i sviračima, čitačima i ministrantima. Posebno je pozdravio i gradske čelnike, gradonačelnicu Petru Škrobot i njezinog zamjenika Petra Burića, a među okupljenima je bio i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić kao i saborski zastupnik iz Samobora Davor Ivo Stier.

Nakon završnog blagoslova mnogi su vjernici iskoristili priliku i uz osobni zagovor se poklonili pred relikvijom svete Anastazije mučenice.

Edi Kirschenheuter
Ispišite stranicu: