HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.06.2017.

Župljani župa Marinci i Vinagora hodočastili u Svetište bl. Marije Propetog Isusa Petković



Župljani župa Marinci i Vinagora hodočastili su u Blato na otoku Korčuli, gdje se nalazi grob bl. Marije Propetog Isusa Petković, koja je preko svojih sestara ostavila neizbrisiv trag u našim župama. Bl. Marija rođena je 10. prosinca 1892. Na poticaj dr. Josipa Marčelića, dubrovačkog biskupa, 4. listopada 1920. godine utemeljila je Družbu Kćeri Milosrđa. Njezine su sestre, nakon pismenih kontakata vinagorskog župnika Ivana Vukine i sestre Marije Propetog Isusa – tadašnje časne majke, 2. siječnja 1935. godine došle na Vinagoru, a kasnije i u Marince.



S nama je putovala s. M. Emila Barbarić, provincijalna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa, stoga smo cijelim putem do daleke nam Korčule mogli slušati najvažnije crtice iz života bl. Marije Propetog Isusa Petković. Po dolasku u Blato, obišli smo rodnu kuću blaženice, a potom se uputili u samostansku kapelicu, gdje smo imali svetu misu i klanjanje. U večernjim satima, jedan dio hodočasnika smjestio se u samostan u Blato, a preostali u samostan na Prižbu.



Sljedećeg dana smo se ponovno okupili u Svetištu, gdje smo obišli sobu blaženice, u kojoj se nalaze njezine osobne stvari. Posebno je dojmljiv mali Isus, lutka koju je u samostan donijela upravo bl. Marija uoči Božića, kako bi razveselila svoje sestre. Dijete Isusa tada je postavila na posebno mjesto u samostanu, a sestre bi se na Badnjak okupile oko njega i molile, iščekujući u zajedništvu radost Božića. Taj običaj uspio se očuvati sve do danas.



Obišli smo i učionicu u kojoj se odigrao jedan vrlo tragičan događaj. Naime, upravo je na tom mjestu iznenada, zbog zastoja srca, u 26. godini, preminula s. M. Adela Petecin, rodom iz Sopota. Posjetili smo i mjesno groblje, gdje je, uz s. Adelu, pokopana i s. M. Darija Hostić. U večernjim satima, sudjelovali smo na velikoj proslavi svetkovine Presvetog Srca Isusova, koja je započela svečanom procesijom u kojoj kip Srca Isusova nose bratimi iz bratovština Svih Svetih i Sv. Vincence pod zaštitom Srca Isusova. Slavlje je svojom glazbom uveličala i HGU Sv. Vincenca. Misno slavlje u župnoj crkvi Svih Svetih predvodio je vlč. Dragec Gereci, uz koncelebraciju don Željka Kovačevića, dekana Korčulanskog dekanata i župnika župe Svih Svetih - Blato.



Sljedećeg dana, prijepodne smo proveli obilazeći muzej uz Svetište u kojem je izložena i čestitka djece iz Tabor Grada (Veliki Tabor) nedaleko od Vinagore. Zatim smo posjetili i Vela Luku, prošetali rivom i posjetili crkvu. Poslijepodne smo proveli u ugodnom druženju uz roštilj na Prižbi, gdje je bl. Marija pisala prva pravila za svoju družbu. U večernjim satima pokraj samostanske kapelice, na otvorenom, slavili smo svetu misu.



Posljednjeg dana našeg hodočašća, u Svetištu bl. Marije Propetog Isusa Petkovića, misnim slavljem oprostili smo se od srcu drage blaženice, uputivši joj svoje molitve i najskrovitije misli i obilazeći oko njezina groba. Ispunjeni radošću i zahvalnošću Bogu za bl. Mariju Propetog Petković i njezine sestre, koje još djeluju u župi Marinci, vratili smo se svojoj svakodnevici, moleći zagovor naše prve  hrvatske blaženice. (Jelena Jazbec)

Ispišite stranicu: