HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.05.2018.

Župljani s Trešnjevke hodočastili u Salzburg



U subotu i nedjelju, 26. i 27. svibnja članovi župnog zbora Župe sv. Marka Križevčanina „Marcus Crisinus“, pridruženi članovi župnog zbora mladih „Laudes“ i njihove obitelji pohodili su Hrvatsku katoličku župu bl. Alojzija Stepinca u Salzburgu.

Voditelj puta bio je p. Marko Stipetić, MSC. Hrvatske hodočasnike ugostili su Misionari Srca Isusova, a bili su smješteni u misionarskom centru Bondeko.

Subotnje poslijepodne iskorišteno je za razgledavanje stare jezgre grada Salzburga te nekoliko znamenitih sakralnih građevina, kao što su Franziskanerkirche, Kollegienkirche, Stiftskirche St. Peter i salzburške katedrale posvećene sv. Rupertu. Prilikom razgledavanja grada prošetali su se jednom od najpoznatijih ulica (Getreidegasse) u Starom gradu, a posjetili su i rodnu kuću austrijskog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Sljedećeg dana proslavljena je svetkovina Presvetog Trojstva. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi St. Andrä predslavio je župnik fra Zlatko Špehar, OFM, u koncelebraciji s p. Markom Stipetićem i uz asistenciju đakona Tihomira Paušića. Zbor „Marcus Crisinus“ , pod vodstvom Kristine Vujice, animirao je misno slavlje, a nakon svete mise održali su kratki glazbeni program za okupljene vjernike. Uz već spomenute domaćine, veliku podršku pružio je i pastoralni asistent Petar Sakač koji se pobrinuo da boravak u Hrvatskoj katoličkoj župi bl. Alojzija Stepinca bude što ugodniji.

Gosti iz Zagreba pridružili su se i tradicionalnom hodočašću na Maria Plain kojim je označen završetak svibanjskih pobožnosti. Posebnost ovog hodočašća bilo je i trostruko sklapanje sakramenta ženidbe mladih parova iz Argentine, Paragvaja i Novog Zelanda nakon kojeg je uslijedilo i kratko klanjanje.

Obrede je pjesmom uzveličao zbor „Marcus Crisinus“, a uz poznate stare hrvatske popijevke na repertoaru su se našle i španjolske pjesme posvećene Djevici Mariji. Time je završen dvodnevni boravak ove male skupine u predivnoj i toploj hrvatskoj katoličkoj zajednici u Salzburgu. 
Ispišite stranicu: