HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.09.2023.

Znanstveni kolokvij "25 godina EVS projekta u Hrvatskoj (1998. – 2023.)"

U prigodi obilježavanja 25 godina znanstveno-istraživačkog projekta Europsko istraživanje vrednota – European Values Study (EVS) u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u utorak 27. rujna 2023. održan je znanstveni kolokvij 25 godina EVS projekta u Hrvatskoj (1998. – 2023.) u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nositelja projekta za Republiku Hrvatsku.


Svim sudionicima uputila je dobrodošlicu izv. prof. dr. sc. Silvija Migles, kao voditeljica projekta EVS u Republici Hrvatskoj te u ime svih članova istraživačkog tima u Hrvatskoj.

Prigodnu riječ sudionicima kolokvija uputio je zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, veliki kancelar Katoličkoga bogoslovnog fakulteta, koristeći sliku C. S. Lewisa, poznatog britanskog pisca i teologa iz knjige „Kršćanstvo nije iluzija“. Baveći se trima ključnim pitanjima morala, koja su od suštinskog značaja za razumijevanje ljudskih vrednota u današnjem svijetu, nadbiskup Kutleša istaknuo je: „Lewis koristi flotu brodova jedrenjaka kako bi pokazao da se moral bavi s tri važna pitanja, a ne samo jednim. Prvo pitanje odnosi se na interakciju između brodova. Brodovi moraju znati kako izbjeći sudare. Ovo je područje društvenog morala ili etike gdje učimo kako živjeti u skladu s drugima, kako poštovati pravila i norme koje omogućavaju suživot u društvu. Drugo pitanje odnosi se na očuvanje integriteta broda. Svaki brod mora znati kako sačuvati svoj oblik, kako izbjeći potonuće. Ovo je pitanje osobnih vrlina i mana, kreposti i grijeha. To su unutarnje vrijednosti i karakteristike koje određuju naš moralni kompas. Za razliku od društvenog morala ili etike, ovo je aspekt morala koji se ne uči nužno kroz formalno obrazovanje, već se razvija kroz obiteljski i vjerski odgoj te na osobnoj razini.“



Nadbiskup je dodao kako „bez dobrih i poštenih ljudi nema ni dobra ni poštena društva. Stoga su moralna načela pojedinaca ključna, ne samo njihovi međuljudski odnosi. Konačno, treće pitanje odnosi se na svrhu putovanja. Brodovi moraju znati svoje poslanje, razumjeti zašto su uopće na moru. Ovo je pitanje krajnje svrhe ljudskoga života. Projekt Europsko istraživanje vrednota bavi se sa svim ovim pitanjima istražujući kako se vrednote i uvjerenja razvijaju i mijenjaju u različitim kulturama i društvima širom Europe. Kroz 25 godina postojanja projekta u Republici Hrvatskoj, on je pružio dragocjene uvide u moralne i etičke norme i u vrednote koje oblikuju naš kontinent. Dok proslavljamo ovu obljetnicu, pozvani smo promisliti o svim ključnim moralnim pitanjima i razmijeniti svoja iskustva i ideje o tome kako možemo promicati razumijevanje i poštivanje vrednota u našem današnjem suvremenom društvu.“


 
Prisutnima se i obratio dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović. „Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu nositelj je projekta European Values Study – Europsko istraživanje vrednota i s centralom u Tilburgu potpisao je ugovor o suradnji. Danas je prigoda u dinamici znanstvenoga kolokvija proći što se sve to događalo u ostvarenju međunarodnoga projekta u Republici Hrvatskoj, što se objavilo u ovih 25 godina života projekta i gdje se i kako vidi projekt u budućnosti. Ne mogu, a ne izraziti srdačne čestitke svim članovima istraživačkog tima EVS-a, njegovim dosadašnjim voditeljima prof. emeritusu Josipu Balobanu i prof. dr. sc. Stjepanu Balobanu te sadašnjoj voditeljici izv. prof. dr. sc. Silviji Migles. Od srca čestitamo na uspješnom radu, izvrsnosti i prepoznatljivosti u Republici Hrvatskoj i u Europi uz želju za još mnogo godina rada i „valova“ istraživanja“, istaknuo je nadbiskup Kutleša.   

U prigodnim govorima sudionicima se obratio dr. sc. Josip Baloban, prof. emeritus, koji je 38 godina predano radio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Prof. emeritus Baloban dao je u nekoliko točaka povijesni pregled 25 godina od početka istraživačkog rada projekta EVS u Republici Hrvatskoj do danas. „Tako je sve počelo na KBF-u u Zagrebu koji od tada do danas preko EVS projekta okuplja interdisciplinarni tim istraživača koje sam kao voditelj nazvao „timom entuzijasta“. Hrvatski istraživački tim je u posljednjih 25 godina uspješno proveo treći (1999.), četvrti (2008.) i peti (2017.) val istraživanja. Vrijedno je napomenuti da je na poziv hrvatskog tima 8.-11. lipnja 2010. godine u Zagrebu održan i Second EVS workshop after the 2008 wave.“



Prof. emeritus Baloban od srca je zahvalio svim dugogodišnjim članovima istraživačkog tima i onima koji su manjim dijelom sudjelovali u radu hrvatskog tima za European Values Study – Europsko istraživanje vrednota.

U nastavku, prof. dr. sc. Vera Lomazzi, gošća iz Italije i članica izvršnog odbora EVS-a, upoznala je sudionike s radom i značenjem Europskog istraživanja vrednota, upućujući i na konkretne, praktične načine korištenja sadašnjih i budućih rezultata istraživanja.



Nakon prigodnih govora uslijedila je refleksija na tri knjige i hrvatske rezultate istraživanja. Moderator je bio prof. dr. sc. Gordan Črpić, a govorili su prof. dr. sc. Stjepan Kušar i izv. prof. dr. sc. Tijana Trako Poljak. U panel raspravi raspoloživi su bili prof. dr. sc. Vera Lomazzi, prof. dr. sc. Gordan Črpić, prof. dr. sc. Krunoslav Nikodem, prof. dr. sc. Stjepan Baloban, prof. dr. sc. Tonči Matulić, prof. dr. sc. Dragan Bagić i izv. prof. dr. sc. Ivan Balabanić, a raspravu je moderirao prof. dr. sc. Siniša Zrinščak. Završnu riječ održala je prof. dr. sc. Silvija Migles.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: