HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.01.2018.

Završen Kursiljo za krizmanike na Trnjanskoj Savici



Na inicijativu župnika vlč. Antuna Vukmanića odvijao se od petka, 26. siječnja, do uključivo nedjelje, 28. siječnja, 2018. u Župi bl. Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici u Zagrebu Mali tečaj radosnog kršćanstva Kursiljo namijenjen krizmanicima.

Na njemu je sudjelovalo tridesetak krizmanika koji su i ovim tečajem željeli produbiti svoju vjeru te se u međusobnom druženju još više povezati kao zajednica vjernika. Odrasli vjernici iz Župe, ali i iz mnogih drugih mjesta, pratili su i prate ove krizmanike svojom molitvom te ih time snaže i podupiru  na njihovu putu do sakramenta svete potvrde.

Kursiljo je započeo u petak poslijepodne predstavljanjem animatora te prispodobom o Drvencima iz koje je razvidno da je svaki kršćanin jedinstveno i dragocjeno Božje dijete koji kao dijete Božje ima svoju vrijednost, a ona ne počiva na ocjenama drugih.

U svakom se pojedincu nastoji pobuditi svijest o tome da je on kao dijete Božje pozvan sebe stalno produhovljavati i unositi evanđeoski duh u sva područja života, što je bilo potkrijepljeno svjedočanstvima o traganju za vrijednostima kojima kao vjernik valja težiti.

Zanimljivo je bilo izlaganje vlč. Petra Mlakara Tko sam ja u kojemu se propitivao o egzistencijalnim pitanjima te iznio kršćanski pogled na svrhu ljudskoga života na ovome svijetu. Upoznavši se i podijelivši svoja iskustva, mladi su nastavili rad u grupama pod vodstvom za to osposobljenih desetak animatora. Prvi je dan završen klanjanjem pred Presvetim.

I subota je bila bogata sadržajima: govorom o Milosrdnom Isusu, o Osobi Isusa Krista, promišljanjem o temi Kršćanski život je drukčiji. Pod temom Kralježnica bilo je riječi o tome kako vjera pomaže snažno izraziti svoj kršćanski stav i reći NE nekim  ponudama. Uslijedilo je nakon rada u grupama zajedničko pokorničko bogoslužje, ispovijed i duhovni nagovor te priprava za sv. misu.

Nedjelja je počela jutarnjom molitvom i govorom o Duhu Svetom, djelatnoj Božjoj snazi koja pokreće na aktivnost. Tečaj je nastavljen zanimljivim svjedočanstvom dvoje zaručnika Sloboda za ljubav o snazi vjere i molitvi kao osloncu njihovoj ljubavi.

Sudionici tečaja potom su pribivali sv. misi u 11 sati zajedno s odraslim župljanima obogativši tu misu zajedničkim pjevanjem i sviranjem na raznovrsnim glazbalima. Iznošenjem dojmova sudionika o tečaju i obraćanjem organizatora završen je ovaj Kursiljo.

Težište tečaja bilo je na svjedočanstvu i prihvaćenosti koju krizmanici osjećaju na susretu, što se postupno ostvaruje.

Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: