HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.01.2019.

Započeo ekumenski hod crkvama Zagrebačke nadbiskupije



Euharistijskim slavljem u petak 18. siječnja u 18.30 u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici započeo je ekumenski hod crkvama Zagrebačke nadbiskupije u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana koja se ove godine održava pod geslom „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16, 20). Euharistiju je predslavio vlč. Danijel Dukić, član Povjerenstva za ekumenizam i dijalog Zagrebačke nadbiskupije u koncelebraciji sa župnikom Norbertom Ivanom Koprivcem.

U homiliji, temeljeći je na temi ovogodišnje osmine, vlč. Dukić je naglasio kako je danas u našim obiteljima, radnim mjestima, pa čak i u župnim zajednicama sve više prisutan “narcisoidni poremećaj ličnosti”. Takav je u Isusovo vrijeme bio Herod, takvi su bili farizeji i oni se ne žele popraviti, promijeniti. Takve osobe posebno drže do svog vanjskog izgleda i ugleda. Izvana se prave jako fini, a doma viču na djecu, brak jedva da opstoji, neuredni su i uvijek kasne, zapravo nemaju osjećaja za druge, kod njih se javlja ljubomora i bijes ako im pomaknete “krunu s glave”.

Takvim osobama jedinstvo smeta jer moraju biti iznad drugih. U našim župama to su vjernici koji se uvrijede ako župnik nekom drugom da čitanje na misi jer oni obično čitaju, ako je dao nekom drugom da nešto otpjeva ili napravi na župi, jer to inače oni čine. Tu ne može biti jedinstva. Uvijek se, nažalost, među pšenicom pronađe kukolj. Za jedinstvo je potrebna poniznost. Isus je ponizne pronalazio među grešnicima. Crkva je zamišljena kao jedinstvena, a da bi mogla takva biti potrebna je poniznost, zaključio je propovijed vlč. Dukić. Ekumenskom euharistijskom slavlju pridružio  se đakon Srpske pravoslavne crkve gospodin Branimir Jokić. 

Tekst i foto: Snježana Kirinić Grubić
Ispišite stranicu: