HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.01.2016.

Započeo 32. ekumenski hod po crkvama grada Zagreba



Zagreb, (IKA) – U sklopu Molitvene osmine za jedinstvo kršćana koja se ove godine održava pod geslom "Pozvani naviještati silna djela Gospodnja" (ups.1 Pt 2,9) od 18. do 25. siječnja održava se 32. ekumenski hod po crkvama grada Zagreba. Domaćin prve postaje u ponedjeljak 18. siječnja bila je Reformirana Crkva. U nagovoru temeljem odlomka iz Petrove poslanice domaćin Branimir Bučanović posebno je posvijestio činjenicu da su kršćani "došljaci na ovoj zemlji". "Mi kao vjernici bi se trebali tako osjećati. Ma koliko volimo našu domovinu i za nju smo spremni dati svoj život, moramo znati da ona nije vječna, da postoji jedna vječna domovina, a to je ona kod Gospodina Isusa Krista. Stoga nas apostol Petar želi upozoriti da usmjerimo svoju pozornost na vječnost koja nam je određena, jer smo kao što nam on poručuje u poslanici 'mi odabrani'", rekao je, te pojasnio kako su kršćani narod koji je Bog odabrao za sebe, da budu s njim u vječnosti. "Upravo zbog te činjenice i vječnosti koja nam je predodređena imamo smisao, svrhu i radost u sadašnjem životu. Evanđelje to je radosna vijest, a ona se sastoji u tomu da je Bog odlučio one koje je odabrao i pozvao za sebe da budu s njim zauvijek. Iz te činjenice proizlazi naša radost i naša nada", rekao je.

Istaknuo je da kršćani moraju znati što je temelj njihove vjere. "Temelj naše vjere nisu ideologije ovoga svijeta, ni filozofije, ni političke strukture ovoga svijeta. Nemamo ništa protiv njih. Mnogi su kršćani uključeni u sve te sfere života, ali temelj našega života je Gospodin Isus Krist. On je došao na ovaj svijet da bi pokazao Božju ljubav, Božju nadu", istaknuo je. Osvrnuvši se pak na retke iz Poslanice koji govore o izabranom rodu, podsjetio je kako "nismo mi izabrali Boga, on je odabrao nas da budemo dijelom Njegova kraljevstva". Također, nastavio je "pozvani smo biti kraljevstvo svećenstvo. To je opći poziv upućen svim kršćanima. Pozvani smo moliti zagovarati za svijet oko nas: za našu obitelj, za društvenu zajednicu u kojoj živimo, za našu domovinu Hrvatsku. Što više molimo, možemo očekivati veće blagoslove. U tom zagovoru moramo biti aktivni, da svjedočimo Božje istine u društvenoj zajednici, tamo gdje jesmo, u svojoj obitelji, radnom mjestu. Bog nas poziva da budemo sveti, posvećeni narod, njemu posvećen. Da budemo ljudi vjere, da tu vjeru živimo i da tu vjeru promičemo". "Neka nas Bog blagoslovi, i ovo naše okupljanje, naše zajedničko razmišljanje i molitvu. Neka nam bude vodič u svakodnevnom životu da na slavu Božju gradimo kraljevstvo nebesko tu gdje živimo, u našoj Hrvatskoj", potaknuo je Bučanović.
Uime Katoličke Crkve okupljenima se obratio o. Dražen Marija Vargašević, OCD, koji je istaknuo kako ovo okupljanje ima plemeniti cilj koji je Duh Sveti stavio u srce svakome vjerniku pripadniku kršćanskih zajednica. Stoga je potaknuo da ovo ne bude samo jedna u nizu molitvenih osmina, već da uistinu bude prvi molitveni dan molitvene osmine "koji će donijeti velike promjene u našem srcu". U duhu Godine milosrđa koju Katolička Crkva slavi od svetkovine Bezgrešne protekle godine istaknuo je kako je "ta godina posebne milosti, posebno otvorenih vrata Božjega srca kroz koja smo svi pozvani proći".

Povjerenik za ekumenizam i dijalog Sisačke biskupije Branimir Motočić prenio je pozdrave predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisačkog biskupa Vlade Košića, te je kratko potaknuo: "Volio bih da svatko od nas ono što osjeća, ono što je danas osjetio pretoči u osobno svjedočanstvo svoga života".
Svećenik-administrator Evangeličke Crkve u Republici Hrvatskoj, Crkvene općine Zagreb Moran Rajković istaknuo je kako je poruka koja je upućena svima, poruka zajedništva. "Dakle, djelovati u skladu s onim što je naše poslanje. Mi smo svi danas ovdje pozvani, okupljeni da zajedno u zajedništvu ispovijedamo vjeru u trojedinoga Boga, jer svi mi u ispovijedanju svoje vjere izgovaramo riječi Creda da vjerujemo u jednu svetu, katoličku i apostolsku Crkvu, da ispovijedamo jedno krštenje. Mi smo rod izabrani, kraljevstvo svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještamo silna djela Onoga koji nas iz tame pozva na svjetlo", poručio je.
Prenoseći pozdrave metropolita Srpske pravoslavne Crkve zagrebačko-ljubljanskog Porfirija protojerej stavrofor Slobodan Lalić posebno je uputio na svetopisamske retke koji ističu "da smo dužni objavljivati i svjedočiti silna djela Gospodnja". "Svjedočiti bilo što nije nimalo jednostavno, a posebno je teško svjedočiti istinu, jer svjedočiti istinu znači ne samo govoriti istinu, nego i živjeti s tom istinom. A mi kršćani smo pozvani svjedočiti istinu, i objavljivati riječ Božju u svijetu", rekao je, te podsjetio kako to nije uvijek jednostavno, lako, ni uvijek uspješno, "no moramo na tome ustrajavati".

Predstavnik Makedonske pravoslavne Crkve protojerej Kirko Velinski izrazio je nadu da se okupljanja u molitvenoj osmini svaki dan u drugoj vjerskoj zajednici događaju iz srca, iskreno, ne licemjerno, jer "Bog zna ne samo što govorimo, nego on vidi naše srce. Možda nismo krivi tomu što se dogodilo 1054. i prije i nakon toga, ali ova generacija ima više nego ikoja obvezu raditi i moliti za jedinstvo. Bog nam je rekao sve što je zatraženo u molitvama dobit ćete, samo molitva je dobra, ali nije dosta, jer molitva bez djela je mrtva. Trebamo ustati, otići kod svoga brata druge denominacije, druge nacije, jer ako se ne pomirimo jedni s drugima, ne možemo ni s Bogom".
Savjetnik zagrebačkog gradonačelnika za vjerska pitanja Stipe Zeba rekao je kako je "Duh Sveti, duh istine, duh stvoritelj i duh mudrosti nadahnuće i ohrabrenje, i večeras nas poziva da u duhu ekumenizma poštujemo druge, nađemo lijepu riječ jedni za druge, osnažimo se u molitvi jedni za druge, a sve u cilju propitati se kako biti čovjek. Kako u toj svojoj čovječnosti više Boga ljubiti, jer ako ljubimo brata čovjeka, Boga ljubimo, sebe darujemo drugome i drugima. Živjeti nam je zajedno u našem gradu, nastojmo da i ovakvi susreti budu obogaćenje za druge". Zeba je podsjetio na djelovanje o. Antuna Cveka, DI, za kojega je rekao da je najveći ekumenist u gradu, jer on svaki dan dolazi do onih na margini, ne pita ni za reformirane ni za katolike, ni za muslimane ni za pravoslavne, njegova mjerna jedinica je čovjek. Jednoga dana to će pitanje biti upućeno i nama: jesam li bio čovjek, rekao je Zeba.

Na kraju molitvenog okupljanja sudionicima se obratio i voditelj zagrebačkog tima inicijative "40 dana za život" Vedran Politeo. Kratko je predstavio i ovu ekumensku inicijativu nastalu u SAD-u koja je tamo sakupila najveću potporu od svih ekumenskih inicijativa zato što je cilj jasan: nerođeno djeca i spašavanje života. "Kad se moli za nerođenu djecu ne gleda se ni koje je boje kože, vjere, niti kakve je nacije, to je dijete kojemu je život dan od Boga. Koje je veće djelo milosrđa, nego zagovarati onoga koji sam ne može o sebi, onaj čiji se glas ne čuje", poručio je te zahvalio kršćanskim zajednicama koje daju podršku inicijativi.
Ispišite stranicu: