HR

Aktualnosti

Objavljeno: 05.04.2016.

Započelo redovito plenarno zasjedanje HBK



Pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića u sjedištu HBK, Ksaverska cesta 12a, danas je započelo 52. redovito plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, koje se održava do 7. travnja.

Na zasjedanju sudjeluju svi biskupi članovi HBK kojima će se sutra pridružiti i novoimenovani gospićko-senjski biskup, mons. Zdenko Križić. Biskupima će se sutra pridružiti i apostolski nuncij mons. Alessandro D'Errico.

Na zasjedanju su nazočni i predstavnici drugih biskupskih konferencija: mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH i delegat BK BiH; mons. Andrej Glavan, predsjednik Slovenske BK; mons. Giuseppe Pellegrini, biskup Concordia-Pordenonea, delegat talijanske BK; mons. Ivan Penzeš, biskup subotički, delegat Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda; te mons. Đuro Gašparović, biskup srijemski. Predsjednici Poljske Biskupske konferencije, mons. Stanislaw Gadecki i austrijske BK kard. Christoph Schoenborn ispričali su se što ne mogu nazočiti ovom zasjedanju.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije pozdravio je na početku sve okupljene biskupe i nadbiskupe, biskupa u miru, mons. Ivana Milovana, a preko njega i sve umirovljene biskupe koji su spriječeni nazočiti ovom zasjedanju.

Uz generalnog tajnika HBK, njegovog zamjenika i glasnogovornika, pozdravio je i nazočne djelatnike obavijesnih sredstava kojima je zahvalio na praćenju crkvenih događaja te im poželio da u svom radu ostvaruju ciljeve zajedništva i napretka.

Prošle godine zbog održavanja dviju sinoda o obitelji u Vatikanu obiteljska tematika bila je u središtu važnijih skupova: Pastoralni tjedan u siječnju, Pastoralni kolokvij u ožujku, kao i brojni katehetski sastanci i svećeničke rekolekcije, te na dva zasjedanja HBK, rekao je nadbiskup Puljić najavljujući teme proljetnog zasjedanja. Radujemo se pobudnici o obitelji „Radost ljubavi" (Amoris laetitia) koja će biti objavljena u petak, što će nam dati opet prigodu pozabaviti se obiteljskim temama.

A to znači da je obitelj trajno i stvarno u središtu naših pastoralnih planova. I ne samo među katolicima, već i među kršćanima općenito, što pokazuje i Izjava Pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila od 30 točaka koju su potpisali na susretu u Havani, 12. veljače 2016. godine. Dvije su osobite teme koje ta Izjava obrađuje, a to je obitelj i stradanje kršćana, primijetio je predsjednik HBK istaknuvši kako su Papa i Patrijarh izrazili zabrinutost zbog krize obitelji u mnogim zemljama te pozvali katolike i pravoslavne neka u suvremenom svijetu „svjedoče vjernost supružnika, otvorenost rađanju i odgajanju djece, te međugeneracijsku solidarnost i poštivanje najslabijih".



Polazeći od činjenice da je „obitelj čin slobodne i vjerne ljubavi između muškarca i žene" oni žale što su „drugi oblici suživota postavljeni na istu razinu obitelji", a „ideja očinstva i majčinstva, protjeruje se iz javne svijesti". Osvrćući se zatim na brojne „manipulacije ljudskim životom koji predstavljaju napad na temelje ljudskog postojanja", Papa i Patrijarh „smatraju svojom dužnošću podsjetiti na nepromjenjivost kršćanskih moralnih načela, utemeljenih na poštivanju dostojanstva čovjeka", rekao je nadbiskup Puljić.

U nekoliko brojeva ove Izjave, podsjetio je, potpisnici su se dotakli i teme progona i stradanja kršćana u svijetu za koje talijanski novinar Antonio Socci piše da su prema istraživanjima bili „najprogonjenija i najviše ubijana vjerska skupina u XX. stoljeću". Iznio je i podatke toga novinara prema kojima danas u 21. stoljeću zbog vjere u Isusa Krista u svijetu godišnje strada oko 160 000 kršćana a oko 200 milijuna kršćana se svakodnevno progoni i ograničava im se ili osporava vjerska sloboda.

Razumljiv je stoga i vrlo aktualan zajednički apel Pape Franje i Patrijarha Kirila upućen vjernicima i svjetskoj javnosti, primijetio je predsjednik HBK.

Na zasjedanju će, izvijestio je, biti podnesena redovita izvješća predsjednikâ pojedinih komisija, vijeća i odbora HBK, te mandata u njezinim tijelima. Bit će također riječi o nacrtu Pravilnika HBK, kao i o nacrtu dokumenta „Odgoj u vjeri. Kateheza u kontekstu nove evangelizacije".

Biskupi će biti informirani i o nekim katehetskim pitanjima, te predložiti kandidate za ravnatelja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj koje imenuje Kongregacija za evangelizaciju naroda. Planirano je da zasjedanje završi u četvrtak 7. travnja.

O radu i zaključcima predviđena je konferencija za tisak u četvrtak u 11 sati.

Još jednom pozdravljajući okupljene, nadbiskup Puljić im je poželio plodan i blagoslovljen rad 52. plenarnog zasjedanja HBK. (IKA; Foto: Bernard Čović/GK)
Ispišite stranicu: