HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.07.2016.

Započelo Animatorsko ljeto na Malom Lošinju



Tridesetak mladih Zagrebačke nadbiskupije sudjelovalo je od 4. do 11. srpnja na animatorskom ljetu u Domu sv. Martina u Malom Lošinju.

Uz mlade su svakoga dana bili i njihovi animatori, svećenici Ivan Lastovčić, Josip Čulig i Vlado Letinčić te povjerenik za mlade Zagrebačke nadbiskupije Ivan Valentić. Cilj susreta je potaknuti mlade na djelovanje i naučiti ih kako da sami animiraju i pokrenu župnu zajednicu. Budući da je u tijeku Godina milosrđa, tema ovogodišnjeg susreta je milosrđe, točnije duhovna i tjelesna djela milosrđa. Vjera bez djela je mrtva, i ta činjenica pokrenula je mlade da ovoga tjedna čine drukčije i da njihova vjera ponovno oživi.

Svaki dan je započinjao i završavao zajedničkom molitvom, a središnji dio dana bilo je slavljenje mise u obližnjoj kapelici. Kateheze i radionice održavale su se u tri skupine, a svaka je skupina također bila zadužena za jedan od tri dnevna zadatka – čišćenje kuće, brigu o okućnici i blagovaonici, te pisanje molitve vjernika i izbor pjesama za misu.



Svatko je u svojoj skupini razmatrao brojne biblijske tekstove, razgovarali su o konkretnim djelima milosrđa u vlastitim životima i svjedočanstvima nastojali potaknuti jedni druge na dobro. Za mlade je bilo važno čuti tuđe mišljenje, jer su na taj način shvatili koliko su slični njihovi problemi i poteškoće s kojima se susreću.

Naučili su surađivati kao zajednica i zajedno dolaziti do rješenja. Također su mogli izraziti svoju kreativnost na brojne načine, od izrade plakata, kratkih filmića, pa čak i manjih predstava koje su izvodili jedni pred drugima.

Slobodno vrijeme koristili su za kupanje, sportske igre te pisanje poruka jednih drugima, a posebno osobama kojima su taj tjedan bili anđeli čuvari. Naime, prvoga dana izvlačili su papiriće s imenima i osobu koju su dobili pratili su na poseban način svojom molitvom. Tako su poput pravih anđela u skrovitosti svojega srca brinuli jedni za druge i međusobno se čuvali.



Poseban događaj ovoga tjedna bio je dan šutnje, kada nisu međusobno razgovarali, nego su nastojali dopustiti Bogu da progovori u svakome od njih. Dan šutnje završen je klanjanjem pred Presvetim, kada su zahvalili Bogu na svim darovima dobivenim toga, ali i prethodnih dana.

Tjedan su zaokružili nedjeljnim izletom do jednog od otoka lošinjskog arhipelaga, pješčanog Suska. Tamo su slavili misu u kapeli Gospe od Navještenja, a ostatak dana proveli su u druženju i radosti uz pjevanje i plesanje. Idućeg dana nakon što su svojom himnom dočekali novu skupinu, zaputili su se prema Zagrebu. (IKA)
Ispišite stranicu: