HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.05.2016.

Započela trodnevna priprava uoči posvete župne crkve u Soblincu



Večernjom svetom misom i tijelovskom procesijom koju je predvodio vlč. Antun Motočić, prvi župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Soblincu, u koncelebraciji s vlč. Marijem Pavićem, sadašnjim upraviteljem župe, započela je trodnevna duhovna priprava uoči posvete župne crkve.

„Sretan sam što mogu slaviti ovaj blagdan danas u ovoj crkvi i ovoj župi kao pripravu za posvetu ove Crkve u nedjelju. Blagdan Tijelova je proslava Isusa u Presvetom oltarskom sakramentu, a svaka župa je euharistijska zajednica koja blaguje tu nebesku hranu“, kazao je vlč. Motočić obrativši se prisutnim župljanima.

Rekao je i kako se na ovu svetkovinu oko Isusa okupljaju tisuće vjernika da ga slave u procesijama kroz svoje mjesto, da mu iskazuju javno štovanje, za što i slobodno možemo reći da je to očuvalo naš hrvatski narod.

Vlč. Antun Motočić u svojoj propovijedi opisao je i kako je došao u Soblinec osnovati sadašnju župu:

„Bilo je to 8. prosinca 1973. Navečer oko osam sati pozvao me je rektor bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, biskup Josip Salač na razgovor. Rekao je da ima jedno pismo u kojem traže da bi im došao svećenik u sela Žerjavinec, Šašinovec i Popovec služiti misu za božićne blagdane. I biskup me pita bih li ja pošao tamo? Prvo sam pitao: „Gdje je to?“ Biskup je rekao da ne zna. Negdje blizu Sesveta. I sad se ja moram odlučiti za ili protiv biskupova prijedloga. I prošlo mi je kroz glavu: ne zna on, ne znam ja. kako da kažem da neću, a ne znam što neću.

Ako prihvatim, vidjet ću što je i kako je. Bilo bi bezobrazno odbiti prvu ponudu kamo me biskup šalje, a baš zato sam postao svećenik. Ta, to sam si iz sveg srca želio da me nekamo pošalje da radim ono za što me Bog pozvao. I zato sam spremno rekao: „Prihvaćam!“ Biskup je bio sretan, a ja sam bio veseo da me nekud šalje na Božju njivu. (...)

Kad je trebalo odrediti tko će biti titular ili zaštitnik nove Župe Soblinec, sjetio sam se da sam za to mjesto saznao baš na blagdan Majke Božje Bezgrešne i predložio sam Duhovnom stolu da Ona bude zaštitnica ove župe. Odmah je bilo prihvaćeno. Zato s pravom mislim da je Majka Božja sama izabrala ovo mjesto za sebe. Izabrala je da bude među vama, da čuje vaše vapaje i da vas vodi k Isusu u nebo.“

Podsjetio je i vlč. Motočić kako će za par dana ova crkva biti posvećena, što je i ono najveće što obilježava ovu zgradu: da je kuća Božja i Vrata Nebeska. „U njoj se skuplja zajednica vjernika da slave sveta otajstva, da slušaju riječ Božju i tako se spremaju za vječnu domovinu. Isto tako da ostvaruju ovdje na Zemlji zajedništvo s Bogom. To se zove spasenje za svakoga čovjeka po Isusu Kristu. I zato je potrebno da se ovdje sastajete da biste nahranili svoju dušu nebeskim spoznajama“, zaključio je vlč. Motočić.


Antonela Zora Rezo
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
           
Ispišite stranicu: