HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.05.2018.

Zahvalnost za suradnju i novi planovi



Zagrebačka nadbiskupija posebno je zadovoljna suradnjom, zauzetošću, stručnim pristupom i osjećajem za specifičnost crkvene kulturne baštine koju iskazuju djelatnici Konzervatorskog odjela u Krapini, rekao je zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško u ponedjeljak 28. svibnja na susretu s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Krapini mr. sc. Lanom Križaj i višom stručnom savjetnicom – konzervatoricom Sandom Zenko koje su se u prostorijama Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu susrele s djelatnicima središnje ustanove Zagrebačke nadbiskupije.
Susretu, na kojem je razmotrena kontinuirano dobra suradnja u brizi za sakralna kulturna dobra na području Krapinsko-zagorske županije, bili su nazočni i preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral, preč. Tomislav Subotičanec, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, direktor Dijecezanskog muzeja i Riznice zagrebačke katedrale mons. Nedjeljko Pintarić te župnik Župe sv. Blaža u Zagrebu mons. Zlatko Koren.

Biskup Šaško se ukratko osvrnuo na doprinos Crkve u stvaranju identiteta, kako cijele Europe tako i u hrvatskom narodu, istaknuvši duhovnu komponentu kojoj je potrebno dati izvorno značenje i pravo mjesto u društvo, unatoč nastojanju pojedinih političkih i društvenih skupina koje u prvi plan stavljaju samo ekonomske relacije. S obzirom na različite tekuće poslove na zaštiti, očuvanju, obnovi i prezentaciji svih vrsta kulturne baštine Zagrebačke nadbiskupije, mons. Šaško je istaknuo i inicijativu zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji je ovih dana osnovao Odbor za uređenje Riznice zagrebačke katedrale u prostorijama Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola, kojemu je zadatak da pripremi svu potrebnu dokumentaciju za novi smještaj Riznice koja će biti pristupačnija većem broju posjetitelja kojima će se kroz prezentaciju rizničkoga blaga moći pružiti i temeljno poslanje Crkve u naviještanju Radosne vijesti kulturom. Na zajedničku suradnju se osvrnuo i mons. Pintarić te prikazao različite aspekte djelovanja Zagrebačke nadbiskupije na području kulture i suradnje s mjerodavnim institucijama u Zagrebu.



Pročelnica Križaj izvijestila je o dobroj suradnji sa župnicima na terenu s kojima su u tijeku programi zaštite na desecima objekata i predmeta nepokretne i pokretne sakralne kulturne baštine na području Krapinsko-zagorske županije, među kojima se nalaze i jedinstveni primjerci koji se spašavaju od zaborava i propadanja. S radošću je istaknula primjere uspješno završene obnove pojedinih kapela za koje se nada da će nakon desetljeća zapostavljenosti, župljani kao i svi članovi lokalnih zajednica, pronaći snage i razloge za oživljavanje susreta u obnovljenim objektima.

Mr. Križaj je predstavila i inicijativu Konzervatorskog odjela u Krapini o popisivanju i valorizaciji pilova, poklonaca i raspela na područje Krapinsko-zagorske županije, kojih je sada veliki broj neevidentiranih, a namjera je da se ti specifični arhitektonski spomenici, koji snažno svjedoče o vjerskoj pripadnosti puka, temeljito istraže i popišu kako bi se na osnovu prikupljenih podataka pristupilo njihovoj adekvatnoj valorizaciji i izradi Kataloga pilova, poklonaca i raspela Krapinsko-zagorske županije, a što bi poslužilo kao temelj za njihovu pravnu zaštitu i upis u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. U vidu suradnje, Nadbiskupski duhovni stol stavit će se na raspolaganje i pozvati župnike da u suradnji sa članovima svojih pastoralnih vijeća i mladih suradnika popišu sve pilove, poklonce i raspela na području njihovih župa.

Nakon radnoga dijela sastanka djelatnice Konzervatorskog odjela u Krapini obišle su kompleks Nadbiskupskog duhovnog stola i Nadbiskupskog dvora, kapelu sv. Stjepana, Muzej bl. Alojzija Stepinca te u Domitrovićevoj kuli razgledale izložbu „Majstor iz Zadobarja“ o kapeli sv. Antuna Pustinjaka u Zadobarju.
Ispišite stranicu: