HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.12.2023.

Zahvalno hodočašće Župe Brestje u Rim

Od četvrtka 30. studenog do nedjelje 3. prosinca župljani Župe Dobrog Pastira u Brestju hodočastili su u Rim na zahvalno hodočašće za duhovna zvanja i sva Božja dobročinstva koja se očituju u životu župne zajednice.



U četvrtak, 30. studenog iza ponoći nakon što su hodočasnici primili blagoslov u župnoj crkvi krenuli su put Asiza. Na svoje prvo odredište stigli su u jutarnjim satima. Po dolasku, a u pratnji vodiča g. Slave Mandurića ponajprije su obišli crkvu Gospe od Anđela koja je temelj te povijesno i duhovno središte franjevačkog reda. Nakon razgleda crkve i dijela samostana gdje je živio sv. Franjo, hodočasnici su se uputili na brdo iznad grada gdje stoji bazilika u kojoj se čuva grob sv. Franje. Nakon obilaska groba slavljena je i misa u jednoj od pokrajnjih kapela u kojoj su hodočasnici na poseban način molili za zagovor sv. Franje te duhovne plodove ovog hodočašća.
 
Nakon misnog slavlja hodočasnici su prošetali kroz grad i posjetili grob sv. Klare te grob bl. Carla Acutisa, u zadnje vrijeme poznatog i na svojevrstan način popularnog blaženika kojem se utječu i mladi i stari, a čiji se životopis i svjedočanstvo njegove majke mogu čitati kao putokaz za život u suvremenom svijetu. U kasnim večernjim satima hodočasnici su stigli u Rim te se smjestili u Dom hrvatskih hodočasnika "Blaženi Ivan Merz".


 
Idućeg dana, 1. prosinca u jutarnjim satima hodočasnička grupa krenula je put Vatikana gdje su hodočasnici slavili misu u kripti Bazilike u blizini groba sv. Petra te uz grob pape Benedikta XVI. Nakon misnog slavlja uslijedio je obilazak velebne bazilike i kupole s koje se pruža pogled na cijeli Vatikan i grad Rim. U popodnevnim satima nastavljen je program obilaska grada Rima.
 
U subotu, 2. prosinca hodočasnici su obišli Lateransku baziliku, baziliku sv. Pavla izvan zidina, Svete stube te mnoge druge znamenitosti grada Rima. U večernjim satima nakon šetnje gradom uz fontanu di Trevi dan je zaključen misnim slavljem u crkvi i Hrvatskom zavodu sv. Jeronima gdje je hodočasnike dočekao i pozdravio rektor preč. Marko Đurin. 

 
U nedjelju, 3. prosinca u jutarnjim satima, na prvu nedjelju došašća slavljena je misa u katakombama sv. Kalista, a hodočasnici su se potom uputili na Trg sv. Petra gdje su u podne sudjelovali na Angelusu kojeg je zbog zdravstvenog stanja iz Doma sv. Marte predvodio papa Franjo. Svoj put nastavili su prema Orvietu u koji su se uspeli žičarom te potom obišli katedralu u kojoj je nastala svetkovina Tijelova. 
 
U ranim jutarnjim satima 4. prosinca hodočasnici su stigli natrag u Hrvatsku. U zahvalnom hodočašću sudjelovali su župnik vlč. Zlatko Pavetić, vlč. Karlo Šimek, vlč. Filip Pranjić, đakon, bogoslov Kristijan Kolonić te velik broj župljana, članova ekonomskog i pastoralnog vijeća, voditelja zborova i raznih zajednica te onih koji svojim molitvama, žrtvom i dobrotom pomažu život župne zajednice. Upravo zbog toga bila je ovo prilika za međusobno povezivanje, rast i duhovnu obnovu, ali i planove za novu liturgijsku godinu te budućnost života župne zajednice.
 

Župa Dobrog Pastira - Brestje 
Ispišite stranicu: