HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.10.2023.

Zahvalno hodočašće molitvenih vjenčića Kraljice obitelji u Krašić

Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) organizirao je na blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice zahvalno hodočašće u Krašić, u povodu 25. godišnjice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca, u subotu 7. listopada 2023. godine. Svetu misu u krašićkoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je mons. Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog. Vjernicima iz cijele Hrvatske pridružili su se i župljani Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Čučerja, a svečano euharistijsko slavlje tom su prigodom svojim pjevanjem i sviranjem uveličali HKPD Bosiljak iz Čučerja te KUD Zdenac iz Vidovca.



Mons. Zlatko Koren, kanonik i rektor zagrebačke katedrale, u svojoj je homiliji naglasio kako bez bl. Alojzija Stepinca i velikana hrvatske povijesti te bez obitelji brojnih naraštaja hrvatskih domoljuba koje su očuvale vjeru tijekom višedesetljetne borbe za slobodu, ne bi bilo ni Hrvatske: “Danas živimo u slobodnoj zemlji. Danas Hrvatske ne bi bilo bez Stepinca, bez Stepinčeva osjećaja za bilo hrvatskoga naroda. Hrvatske ne bi bilo bez naših obitelji, majki, očeva, otvorenih životu jer on je rekao: ‘Bez zdravih obitelji nema ni moralno zdravoga naroda’. Hrvatske ne bi bilo bez proljeća njene nade, bez praskozorja naše slobode koja nastaje 70-ih godina prošloga stoljeća. Bez događaja buđenja našeg ponosa kroz kanonizaciju naših sinova – Nikole Tavelića, Leopolda Mandića i Marka Križevčanina. Hrvatske ne bi bilo bez naših svetišta Bistrice, Aljmaša, Trsata, Sinja i tolikih drugih, bez Karlovca i sv. Josipa, bez Ludbrega, bez Krašića. Hrvatske ne bi bilo bez proslave 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata od Solina preko Nina do Bistrice. Hrvatske ne bi bilo bez velikog svetog Ivana Pavla II. koji nas je već prvih dana služenja svojoj sveopćoj crkvi osnažio toplim zagrljajem te rekao: “Dragi Hrvati, papa vas voli, grli i blagoslivlja”.”

Nadalje, mons. Koren u propovijedi je istaknuo značaj vjere velikana hrvatske povijesti, redovnika i redovnica, naših predaka: “Hrvatske ne bi bilo bez naših iseljenika i hrvatskih katoličkih misija, bez Caritasa. Hrvatske ne bi bilo bez prvoga predsjednika, branitelja i domoljuba, bez sluge Božjega Franje Kuharića i naših pastira, bez redovnika i redovnica. Hrvatske ne bi bilo bez tolikih koji su i po cijenu vlastite slobode i sigurnosti u danima prošloga vremena njegovali, čuvali i pjevali domoljubne pjesme. Hrvatske ne bi bilo bez vas u narodnim nošnjama, bez vaših djedova i pradjedova koji su te nošnje iznjedrili, koji su ih s ponosom čuvali, koji su ih vama predali i vas naučili da ih volite. Te naše narodne nošnje odišu čistoćom bjeline, ali su urešene najljepšim cvijećem, cvijećem svih naših krajeva.”



“Danas Hrvatske ne bi bilo bez molitvenih vjenčića Kraljice obitelji koji u svakom slavlju zanosno pjevaju u srcu euharistije “Kruh i vino prinosimo Bogu za budućnost hrvatskome rodu”. Bez krunice oko vrata naših branitelja i krunice u rukama tolikih molitelja. Bez ljudi koji su osjetili, koji osjećaju i koji će osjećati bilo naroda. Jer narod se u mnogo stvarnosti može zavesti, ali u osnovnom opredjeljenju bilo naroda je neprevarljivo”, dodao je mons. Koren.

“Mogli bismo danas ovdje u Krašiću uskliknuti: Naš blaženik, naš Alojzije Stepinac u Hrvatskoj ima najveću crkvu, onu u Mariji Bistrici. U njoj i danas odzvanjaju riječi njegovog zavjeta iz 1935. godine. Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji. Vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše. Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok su budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!”

Na kraju homilije mons. Zlatko Koren istaknuo je zahvalnost što su iz hrvatskog iskustva, zajedništva i molitve 90-ih godina nastali hrvatski molitveni vijenci te izrazio nadu i poticaj da se i mi hrabro držimo i nastojimo živjeti osluškujući one Stepinčeve riječi: “U ljubavi prema hrvatskom narodu ne dam se od nikoga natkriliti!”



Nakon svete mise ispred krašićke župne crkve nastavljeno je druženje hodočasnika koji su se okrijepili u zajedništvu, pjevajući domoljubne pjesme.

Aleksandra Marković,
župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: