HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.06.2023.

Zagrebačka nadbiskupija slavi svog Sveca utemeljitelja i zaštitnika

Zagrebačka nadbiskupija danas slavi sv. Ladislava, kralja, utemeljitelja Zagrebačke biskupije i zaštitnika naše nadbiskupije.

U Rimskome martirologiju za svetoga Ladislava piše da je tijekom svoje vladavine ponovno uspostavio kršćanske zakone koje je donio sveti Stjepan, obnovio običaje dajući i sam krjepostan primjer života; marljivo je promicao kršćansku vjeru u Hrvatskoj, sjedinjenoj s Ugarskim Kraljevstvom. Radio je na duhovnoj i moralnoj obnovi klera i vjerničkog puka u skladu s velikom reformom pape Grgura VII. cijele Crkve, kako se običava reći: in capite et in membris.

U riznici Zagrebačke katedrale čuva se plašt kralja Ladislava, relikvija izuzetne povijesne i sakralne vrijednosti. Kasnije je plašt preoblikovan u misnicu. Na njemu su stručnjaci prepoznali dva lika: kralja i kraljicu, hrvatskoga kralja Zvonimira i njegovu ženu, kraljicu Jelenu Lijepu, sestru kralja Ladislava. Kada je plašt preoblikovan u misnicu, između dva lika unesen je križ.

U lijevoj lađi katedrale, nalazi se neogotički oltar svetih ugarskih kraljeva Stjepana, Ladislava i Emerika, izrađen prema nacrtima Hermana Bollea u Obrtničkoj školi u Zagrebu. U sredini oltarske niše stoje kipovi sv. Ladislava Kralja u sredini, Stjepana Kralja lijevo i Emerika (Mirka) desno. Na oltarskim krilima nalaze se četiri oslikane ploče s prizorima iz života sv. Ladislava rada slikara Josipa Bauera, vezanim uz utemeljenje biskupije u Zagrebu. Lijevo krilo, gornja slika, sv. Ladislav upućuje biskupa Duha u Zagreba, a donja prikazuje evangelizaciju u novoj biskupiji. Desno krilo gore, sveti Ladislav određuje gradnju nove katedrale u Zagrebu, a dolje prvi zagrebački biskup Duh s klerom izvješćuje Kralja o tijeku radova.

Više o osnutku Zagrebačke nadbiskupije pročitajte ovdje.
Ispišite stranicu: