HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.06.2022.

Vlč. Antonio Kovačić predvodio slavlje mlade mise u Župi sv. Barbare u Vrapču

Mladu misu na svetkovinu Duhova, 5. lipnja, uz geslo "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje." (Iv 15, 13), predslavio je vlč. Antonio Kovačić u Župi sv. Barbare, Zagreb-Vrapče. Na misnom slavlju koncelebriralo je dvadesetak svećenika, a propovijedao je vlč. Hrvoje Maltarić, župni vikar u Župi sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.



Prije misnog slavlja mladomisnik je primio roditeljski blagoslov na Kalvariji pokraj župne crkve odakle je uslijedila procesija prema crkvi. U procesiji su uz obitelj sudjelovali svećenici, bogoslovi, ministranti, članovi župnog zbora, KUD Vrapčanci, Lovačka udruga Fazan Vrapče te ostali okupljeni vjernici.



Na početku slavlje mladomisniku se obratio domaći župnik vlč. Renato Belčić koji mu je poželio dobrodošlicu i blagoslovljen hod na svećeničkom putu te se preporučio u njegove molitve, ali je istaknuo i da će vlč. Kovačić biti u njegovim molitvama.



U svojoj homiliji vlč. Maltarić rekao je da na ovu svetkovinu Pedesetnice slavimo jedan poseban Duhovski događaj. "Ova euharistija je, možemo si dopustiti reći, duhovski događaj zbog onoga s čime smo došli na ovu svetu misu. Vjerujem da smo došli na ovu svetu misu puni plodova Duha Svetoga. S kakvom radošću, s kakvom nadom, s kakvim očekivanjem, iščekivanjem, ponosom, ljubavlju, zahvalnošću. S osjećajem prijateljstva. Što se još sve probudilo u našim srcima? Što se sve probudilo u srcu mladomisnika? Siguran sam: zahvalnost za dar života, zahvalnost za obitelj, zahvalnost za dar spasenja, otkupljenja, zahvalnost za dar svećeničkog poziva."



"Svećeništvo je stvoreno silom Duha Svetoga", istaknuo je vlč. Maltarić i nadodao kako je ono stvoreno s konkretnim ciljem: "radi naviještanja i vršenja Kristova djela spasenja po cijelome svijetu. Duhovi – silazak Duha Svetoga – to nije jedan događaj u povijesnom trenutku Crkve. To je stanje Crkve. To je stanje u kojem se nalazimo. Od tada je Crkva postala vidljiva zajednica kako kaže predslovlje današnje svetkovine. Od tog trenutka sve se mijenja. Trajno. Duh Sveti je prisutan i djelotvoran, a egzistencija čovjeka, kršćanina – potpuno je drugačija. Od zatvorenosti i straha: njegov život – postaje usmjeren. Dobiva cilj. Njegov život postaje poslanje."

Vlč. Maltarić naglasio je da "Duhom Svetim evanđelje koje slušamo postaje u najvećem stupnju aktualno, za naše živote konkretno, živo. Razumijevanje Riječi Božje dobiva za nas duboku dimenziju koju otkrivamo, istražujemo, ali nikada nećemo doći do apsolutne spoznaje. Duh stvara dubinu. Dvodimenzionalno postaje trodimenzionalno – ma prostor s beskonačno dimenzija, ali s jednom bazom toga prostora."



Propovjednik je istaknuo da svećenik duboko živi odnos ljubavi i da možemo reći da poznaje Boga. "Ne po znanju koje je pronašao u knjigama – nego u Duhu, po ovoj unutarnjoj dinamici – po odnosu ljubavi. Stoga osnažen Duhom vrši svoje poslanje – naviještanja Radosne vijesti. Svećenik je živo Znamenje – čiji život ovom svijetu govori o Bogu."



"Antonio, tvoj život i služba mnogima će biti putokaz i trebat će im tvoja blizina i savjet, tvoja dobrota i strpljivost", naglasio je vlč. Maltarić mladomisniku te nadodao da svećenik nije osoba koja ima i nudi rješenje za svaki ljudski problem: "svećenik pomaže ranjenome da postane prijatelj Božji i uđe ovu unutarnju dinamiku odnosa s Bogom. Stoga tvoja služba u Crkvi, koju ćeš kao svećenik služiti, nije tvoja – nego Kristova. Od trenutka Pedesetnice, kada su apostoli primili Duha, od trenutka kada si pomazanjem primio Duha – misija Krista, odnosno Crkve postala je tvoje poslanje."



Na kraju homilije vlč. Maltarić potaknuo je vlč. Kovačića da bude otvoren različitostima svakoga čovjeka. "Pristupaj Patris Corde – očinskim srcem svakom vjerniku kojega ti povjeri Gospodin. Svi se razlikujemo – ne samo po jeziku i nacionalnosti, nego i po načinu komunikacije, karakteru, mentalnom sklopu, načinu razmišljanja, spoznavanja. Zdrav, bolestan, bogat siromašan, čudan, normalan... Svećenik je u tom kontekstu – osoba koja ima priliku, slušajući poticaje Duha Svetoga, biti osoba koja u Kristu integrira, koja pomaže svakome u Crkvi pronaći svoje mjesto i svoj dom kako kaže Psalam: „Samo jedno molim Gospodina – da živim u domu Gospodnjem sve dane života svojega!“  - to je ono što čovjeku istinski treba."



Na kraju misnog slavlje vlč. Kovačić zahvalio je Bogu, svojoj obitelji, svećenicima, prijateljima, župnoj zajednici i svima koji su na bilo koji način obogatili njegov život i put prema svećeništvu. Po završetku mise udijelio je pojedinačni mladomisnički blagoslov svećenicima, ministrantima, obitelji te svim vjernicima koji su to željeli.



Proslavi mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava. Prvi dan trodnevnice predvodio je vlč. Vlado Razum, rektor crkve Corpus Domini, nakon čega je uslijedilo euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Višeslav Foretić, župni vikar u Župi sv. Nikole Tavelića, Zagreb-Kustošija.



Pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio vlč. Višeslav Foretić započeo je drugi dan trodnevnice nakon kojeg je misno slavlje predvodio preč. Marko Kovač, biskupski vikar za pastoral i kancelar Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.



Treći dan trodnevnice započeo je molitvom I. večernje svetkovine Duhova i blagoslovom liturgijskog ruha i kaleža koji je u ime župne zajednice na blagoslov donio Ivica Sirovina. Blagoslov i misno slavlje koje je uslijedilo predvodio je vlč. Matija Slišković, župni vikar u župama sv. Ivana Krstitelja u Ivanjoj Reki i sv. Ivana Pavla II u Jelkovcu.



Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Foto: Josip Kopi
Ispišite stranicu: