HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.11.2018.

Vjernici Varaždinske biskupije hodočastili na grob bl. Alojzija Stepinca

Oko tri tisuće vjernika iz 105 župa Varaždinske biskupije hodočastili su u subotu 3. studenog 2018. godine na grob bl. kardinala Alojzija Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici.



Hodočasnike iz Varaždinske biskupije na čelu s biskupom mons. Josipom Mrzljakom te mnoštvom svećenika, pozdravio je u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića mons. Ivan Šaško, pomoćni zagrebački biskup.

Varaždinska biskupija ovim se hodočašćem priključila i drugim mjesnim Crkvama u Hrvatskoj koje su već pohodile Stepinčevu katedralu i Blaženikov grob u okviru proslave dva velika jubileja, 120 godina od rođenja bl. kardinala Alojzija Stepinca i 20 godina od njegove beatifikacije u Mariji Bistrici.



U svom pozdravnom govoru, naznačivši da je Varaždinska biskupija bila dio iste Nadbiskupije koju je predvodio blaženi Alojzije, i koja je i danas usko povezana sa Zagrebačkom nadbiskupijom u krilu Zagrebačke crkvene pokrajine, biskup Šaško je poručio hodočasnicima da dolaskom na grob bl. Alojzija Stepinca očituju blizinu i pouzdanje u njegov zagovor te tako potvrđuju osjećaj vjere i osjećaj vjernikâ koji živi duboko u župnim, redovničkim i obiteljskim zajednicama te je neraskidivo vezan od osobnih života kao i od povijesti i života našega naroda.

Mons. Šaško pozvao je hodočasnike da se utječu bl. Alojziju Stepincu svojim molbama. "Zamolimo ga da učvrsti u nama katoličku vjeru da uzmognemo živjeti kao katolici, umrijeti kao katolici i da budemo dostojna djeca onoga koji nas je otkupio", rekao je biskup Šaško.



Na početku svoje homilje naznačivši da ovim hodočašćem Varaždinska biskupija zaokružuje trodnovlje svetkovine Svih Svetih mons. Josip Mrzljak istaknuo je da je govor šutnje, koji je karakterističan za ove dane u kojim vjernici pohode groblja i mole za pokojne, bio svojstven i blaženom Alojziju.

"S propovjedaonice u ovoj zagrebačkoj katedrali on je govorio kad je bio na slobodi, ali posljednjih petnaestak godina života dolazi upravo taj govor šutnje kada mu je bilo zabranjeno javno govoriti i pisati, nadvivši se pritom na njega sve zlo. Ali ta njegova šutnja pretvorila se u glas. on je danas živ i privlači nas svojim porukama i svetošću. To je njegov govor šutnje koji se sve više širi, a istina se sve više probija", rekao je biskup Mrzljak.


 
Iako se o kardinalu Stepincu i danas mnogo laže i kleveta, istina se ipak malo po malo probija, a naše čekanje proglašenja svetim nije tek puko čekanje, nastavio je biskup. "To je poziv da ga slijedimo, slijedimo u njegovoj vjeri, čvrstoći njegove vjere, da slijedimo ono što je on, i onda kada nije smio govoriti, govorio i pisao. Sav njegov život je jedna velika poruka, kako treba živjeti, kako treba ići putem svetosti."



Govoreći o pozivu na svetost svakog kršćanina biskup Mrzljak naglasio je da se radi o pozivu koji je upućen svakom vjerniku. "Ne moramo živjeti čineći neke velike stvari, već živeći svetim životom idimo pobožno, da uvijek vidimo i znamo što Bog od nas traži", rekao je mons. Mrzljak.


 
Prije završnog biskupova blagoslova, biskupi su izmolili molitvu za proglašenje svetim blaženog kardinala Alojzija Stepinca na njegovu grobu, a nakon svete mise i svi ostali hodočasnici su imali prilike pokloniti se i sabrati na grobu našeg blaženika. Na kraju slavlja riječi zahvale uputio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. Zahvalio je na gostoprimstvu zagrebačkom nadbiskupu, kardinalu Josipu Bozaniću te svim hodočasnicima, braći svećenicima, đakonima i bogoslovima koji su animirali druge te se i sami pridružili hodočašću.


Uoči svečanog euharistijskog slavlja održan je prigodni hodočasnički program. Blaženi Alojzije je, uz sv. Marka Križevčanina, zaštitnik Varaždinske biskupije s kojom se posebno povezao tijekom pet godina zatočeništva u Lepoglavi. 
 


Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: