HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.09.2018.

Vikend u Belcu obogaćen raznovrsnim događajima



Ovaj vikend obilovao je raznovrsnim događanjima u belečkoj župi. Već u subotu ujutro 22. rujna crkvu su posjetili članovi udruge Les Amis des Musées d’Art et d’Histoire iz Luksemburga, predvođeni počasnom predsjednicom udruge gđom Marie-Françoise Glaesener, a zatim je u organizaciji udruge Braća Hrvatskog zmaja održana sv. misa na čast Majke Božje Snježne u 11 sati.

Svetu misu predvodio je vlč. Josip Komorčec, a u koncelebraciji sudjelovali su još mons. Lovro Cindori i pater fra Tomislav Glavnik iz Franjevačkog samostana sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu.



Poslijepodne su belečki barokni biser razgledali članovi KUD-a „Matija Antun Relković“ iz Davora u Slavoniji te „Ilija Dorčić“ iz Novog Vinodolskog, koji su se u Belcu našli kao gosti na manifestaciji „Tu v Belcu sme doma“, koja se održava unutar Dana kajkavske riječi Zlatar.

Sljedeći je dan, u nedjelju povodom navedene manifestacije održana „Meša z kajkavskemi popevkami“ koju je predvodio vlč. Antun Motočić, ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke uz podršku bogoslova Marka Maleka Solgata.



Nakon mise održano je izlaganje I. Sambolić o zidnim slikama u belečkoj župnoj crkvi, s fokusom na grafičke predloške arhitekta A. Pozze koje je slikar Ivan Ranger koristio prilikom oslikavanja crkve. Bogati kulturni program manifestacije zaokružen je gostovanjem Varaždinskih baroknih večeri u župnoj crkvi koncertom u 17 sati, na kojem su  Anabela Barić (sopran) te Izidor Erazem Grafenauer (teorba i barokna lutnja) izveli djela C. Monteverdija, S. L. Weissa, F. Cavallija, A. Flackenhagena i G. Frescobaldija.


Ivana Sambolić
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: