HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.03.2024.

Velik broj hodočasnika svetom Josipu

Prvu subotu ožujka Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu ispunili su brojni hodočasnici. Pedesetak hodočasnika iz Župe svetog Josipa iz splitskog naselja Mertojak predvodio je njihov župnik don Vjenceslav Kujundžić u pratnji đakona don Roberta Pudara. Stotinjak hodočasnika iz župa Presvetog Trojstva iz Otočca, svetog Ilije iz Sinca, te svetog Ivana Krstitelja iz Švice predvodio je župnik don Goran Antunović u pratnji popa Ante Luketića. Pedesetak župljana župa svetog Romualda i Svih Svetih te svetog Luke iz Riječkog naselja Kozola predvodio je župnik don Luka Pranjić u pratnji dr. sc. Nikole Vranješa, profesora na zagrebačkom KBF-u. Svetom Josipu prve subote u ožujku hodočastili su i članovi katoličke obiteljske udruge Milosrdno srce, vjernici Središnje Bosne iz Kiseljaka, Viteza i Nove Bile.
 
Misno je slavlje predvodio don Luka Pranjić, a propovijedao je mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta. Pjevanje su animirali članovi župnog zbora iz Kozole. Prije samog misnog slavlja Josipovi hodočasnici sudjelovali su u pobožnosti svetom Josipu tijekom koje im je mons. Sente ispripovjedio o brojnim primljenim milostima i čudesnim uslišanjima po zagovoru svetog Josipa koja su isprošena baš u ovom Josipovom svetištu. Nakon misnog slavlja hodočasnici su sudjelovali u pobožnosti križnog puta oko župne crkve Gospe Snježne na Dubovcu te se uputili u rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca u Krašić. 
 
Dan ranije, poput brojnih dnevnih pojedinačnih hodočasnika, koristeći besplatnu umirovljeničku kartu Hrvatskih željeznica Nacionalno svetište svetog Josipa posjetile su tri "stare" prijateljice: Ružica iz Valpova, Ružica iz Pleternice i Ivka iz Zagreba. Njih tri zajedno su išle u osnovnu školu u Rami - Šćit. Život ih je razasuo po različitim krajevima, ali se unatoč toga rado sastaju te njeguju zajedništvo. Plan ovog susreta bio je i zajednički posjet Nacionalnom svetištu svetog Josipa, jer sve tri redovito preko društvenih mreža i Laudato televizije prate misna slavlja iz Josipova svetišta kao i sve aktivnosti koje se tamo događaju. Htjele su uživo vidjeti prekrasne cvjetne aranžmane te najveći mozaik u Hrvatskoj, a potajno su se nadale da će susresti i rektora mons. Sentea čije propovijedi često komentiraju. U isto vrijeme na sličan način u Josipovo svetište došli su majka i sin iz Zagreba zahvaliti svetom Josipu za mnoge primljene milosti. Susret je ostvaren na obostranu radost hodočasnika i rektora. 

Nacionalno svetište sv. Josipa
Foto: Tara Kranjčević
Ispišite stranicu: