HR

Aktualnosti

Objavljeno: 26.03.2016.

Vazmeno bdjenje u zagrebačkoj prvostolnici



FOTOGALERIJA

Ovu svetu noć započeli smo liturgijom svjetla kako bismo u tami noći doživjeli da smo sinovi i kćeri svjetla. Pozvani smo poći za Kristom, svjetlom svijeta – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći na Veliku subotu, 26. ožujka Vazmeno bdjenje u zagrebačkoj prvostolnici.


 
Uvodeći u homiliju, Kardinal je kazao kako ova noć slavi događaj Vazma – prijelaza iz smrti u život, te dodao kako se dogodio nenadan i nezamisliv prijelaz od Velikog petka do Uskrsa - svjetlost je pobijedila tamu, milost je uništila grijeh. Istaknuo je kako je blagoslov vode, kao sastavni dio obreda Velike subote, zapravo navještaj čudesnih Božjih djela što ih je Bog u povijesti spasenja izveo po vodi.


 
Sve se može sažeti u jednu osnovnu misao: voda oslobađa od grijeha i daje život. Ona je znak novoga života. Taj smo život i mi primili na krštenju, kao što će ga ove noći primiti brojni katekumeni u našoj Nadbiskupiji i diljem svijeta – rekao je.



Podsjetio je Kardinal da u noći Vazma vjernici obnavljaju i snažnije izražavaju svoju krsnu vjernost. Dakako, nastavio je, ta je krsna i uskrsna vjernost prava, ako je proslavimo punim sudjelovanjem u Euharistiji, koja slijedi po završetku obnove krsnih obećanja.


 
U njoj se ona uvijek iznova hrani, ako očišćene duše u svetoj ispovijedi, primimo nebesku hranu. Euharistija jest žrtva uskrsnica. I mi se, braćo i sestre, zovemo i jesmo uskrsnici, vjernici Krista uskrsloga i živoga – naglasio je Kardinal. Zaključujući svoju homiliju, pozvao je vjernike da dopuste Božjem milosrđu da ih zamiluje svojom nježnošću te da uvijek budu otvoreni za Boga koji nas pohađa Kristovim uskrsnućem. Sve vas, braćo i sestre, pozivam da ustrajete u dobrim odlukama i da donosite radost Uskrsa svojim bližnjima – zaključio je Kardinal svoju homiliju.



Prije završnog blagoslova, Kardinal je zahvalio kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog i prebendarima Prvostolne crkve u Zagrebu za zauzetost u ispovijedanju tijekom korizmenog vremena u zagrebačkoj katedrali, rekavši kako su upravo oni službenici Božjeg milosrđa.
 

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: