HR

Aktualnosti

Objavljeno: 31.03.2018.

Vazmeno bdjenje u zagrebačkoj prvostolnici



Službom svjetla i Vazmenim hvalospjevom započelo je na Veliku subotu Vazmeno bdjenje koje je u zagrebačkoj prvostolnici predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


 
Nakon Službe riječi, prigodnu homiliju izrekao je kardinal Bozanić.

Istaknuo je tri riječi koje sadrže poruku večerašnjeg slavlja: svjetlo, život i voda. Svjetlo je Isus. On je ono svjetlo na putu našeg života. Isus razotkriva tko je čovjek i kakav bi čovjek trebao biti pred Bogom i pred drugima – kazao je Kardinal te nastavio: Druga riječ je život. U večerašnjem evanđelju govori se o čovjekovu životu, životu koji traje, životu vječnom jer da Isus nije uskrsnuo od mrtvih, uzaludna bi bila naša vjera.


 
I treći znak je voda, nastavio je Kardinal, koja označava naše krštenje, našu povezanost s Isusom. Mi smo Kristovi, Kristu pripadamo. Po krštenju smo na poseban način povezani s Kristom. Voda nas pere i u našem kršćanskom životu po sakramentu svete ispovijedi, koja je najbolja priprema za slavlje Uskrsa – naglasio je Kardinal te odao priznanje onima koji su ovih dana revno vršili službu ispovijedanja u zagrebačkoj katedrali.  


 
Na kraju svoje homilije osvrnuo se na pročitano evanđelje u kojem je ženama rečeno da učenici pođu u Galileju gdje će susresti Uskrsloga. Svatko od nas ima svoju Galileju. Toliko je osobnih susreta s Bogom u našem životu na kojima možemo zahvaliti i koji svjedoče našu pripadnost Crkvi – zaključio je kardinal Bozanić.


 
Nakon homilije uslijedio je treći dio Vazmenog bdjenja – krsna služba u kojoj su okupljeni vjernici obnovili svoja krsna obećanja, te euharistijska služba kao vrhunac Vazmenog bdjenja.

Prije završnog blagoslova, Kardinal se još jednom obratio vjernicima: Dočekali smo Uskrs. Od srca čestitam svima vama i vašima sretan UskrsI Neka Uskrs nosi plodove u našem životu!
 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bila su sedamnaestorica svećenika Zagrebačke nadbiskupije.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 
Ispišite stranicu: