HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.09.2023.

Uvođenje pristupnika u život zajednice Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu

Uvodni program za petnaestoricu pristupnika u zajednicu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu održao se od 4. do 15. rujna u zagrebačkoj Bogosloviji.



Pripremno razdoblje za ovogodišnje pristupnike Bogoslovije u Zagrebu organizirali su i vodili rektor preč. Željko Faltak, odgojitelji vlč. Josip Đurin i vlč. Toni Potrebić te duhovnici vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić. Pristupnici su kroz suživot s članovima odgojiteljske zajednice, časnim sestrama i nekoliko bogoslova imali priliku iskusiti redoviti način života u Bogosloviji i upoznati jedni druge. Uvodni program bio je obilježen svakodnevnim zajedničkim molitvenim i sakramentalnim slavljima, predavanjima o sadržajima svećeničke izgradnje te susretima s djelatnicima i vanjskim suradnicima Bogoslovije. Pristupnici su imali priliku upoznati se s naravi i svrhom bogoslovnog sjemeništa, kao i temeljnim načelima svećeničke izgradnje. Budući da je cilj uvodnog razdoblja postaviti temelje za daljnju svećeničku izgradnju, u predavanjima su predstavljene ljudska, duhovna, intelektualna i pastoralna dimenzija svećeničke formacije, a iskustvom života u Bogosloviji pristupnici su mogli praktično upoznati navedene dimenzije. Na spomendan sv. Majke Terezije, u utorak 5. rujna, pristupnici su primili blagoslovljene Časoslove, a u nedjelju 10. rujna sudjelovali su na 300. Zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba Majci Božjoj Bistričkoj gdje su se susreli sa zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom.



Nakon završenog uvodnog razdoblja petnaestorica pristupnika je primljeno u zajednicu Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu te će krajem rujna započeti formaciju kao bogoslovi.

Sedmorica pristupnika postaju bogoslovi Zagrebačke nadbiskupije, trojica Varaždinske biskupije te po jedan bogoslov Zadarske nadbiskupije, Barske biskupije, Krčke biskupije, Sisačke biskupije i biskupije Murska Sobota.

Tekst: Toni Potrebić
Foto: Andrija Miličević, Mihael Popić
Ispišite stranicu: