HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.12.2023.

Uprizorenje Živih jaslica u Zaprešiću

Žive jaslice uprizorene su 15. put u organizaciji Župe sv. Petra ap. i udruge Stepinčeva oaza mira 26. i 27. prosinca na Trgu Ivana Pavla II. u Zaprešiću. Ovogodišnje jaslice organizirane su u znaku 800. godišnjice održavanja prvih jaslica koje je u mjestu Greccio u središnjoj Italiji 1223. osmislio sv. Franjo Asiški. 



Žive jaslice održane u utorak 26. prosinca okupile su 18 obitelji koje su od 2009., kada je započelo uprizorenje Živih jaslica, imale ulogu Svete Obitelji. Predsjednik udruge Stepinčeva oaza mira Ilija Nikolić istaknuo je da je okupljanje obitelji dalo priliku za obnovu sjećanja na sve radosti, utkanu ljubav i izgrađeno zajedništvo kojima su doprinijeli da svako uprizorenje ovih godina donese svoje plodove, dotakne srca i potakne na promišljanje o onom što se u povijesti, u dalekom Betlehemu dogodilo prije više od 2000 godina. Kao znak zahvale svakoj obitelji darovana je Biblija koja, kako je rekao gospodin Nikolić, „kao planinski potok nosi već tisućama godina uvijek svježu Božju Riječ koja se želi utjeloviti u našim obiteljima". 

 

Druge večeri, 27. prosinca prije uprizorenja okupljenima se obratio i dogradonačelnik grada Zaprešića Alan Labus koji je pozdravio brojne okupljene te zahvalio na ustrajnosti u petnaestogodišnjem organiziranju Živih jaslica uz želje da se isto nastavi i u budućnosti.

Članovi udruge i Župe tijekom mjesec dana pripremali su uprizorenje u deset slika. Zajedničkim radom sami su pripremili cijeli prostor Betlehema, a dječji zbor Božje krijesnice priključio se svojom pjesmom u obje zaprešićke izvedbe.

Uprizorenje su, kao i svake godine, podržali grad Zaprešić, Turistička zajednica grada Zaprešića i mnogi sponzori koji omogućuju da se ovaj događaj svake godine ponovno ostvari na radost svih posjetitelja.

Maja Žuhović

Ispišite stranicu: