HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.03.2024.

Uprizorenje Kristove muke u Zaprešiću

Na Nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu, 24. ožujka, u popodnevnim satima Udruga "Stepinčeva oaza mira" u suradnji sa Župom svetog Petra apostola u Zaprešiću u Novim dvorima uprizorila je Muku Kristovu. Velik broj posjetitelja pogledao je sedmo uprizorenje na ovom povijesnom mjestu koje je izvela građanska udruga koja na taj način evangelizira i svjedoči Kristovu ljubav.

Predsjednik udruge trajni đakon Ilija Nikolić u svom pozdravnom govoru naglasio je kako zajednički trenuci na Cvjetnu nedjelju trebaju biti velika zahvala našem Spasitelju Isusu Kristu za toliku ljubav koju je darovao za spasenje čovjeka, a posebno za dane Velikog četvrtka i Velikog petka. Zahvalio je Župi sv. Petra apostola, generalnim pokroviteljima Gradu Zaprešiću i Turističkoj zajednici, kao i ostalim dobročiniteljima što ih podupiru u tako velikim duhovnim projektima.

Držeći se vjerno evanđeoskog teksta, Muka Kristova uprizorila se u tri dijela. Posljednja dva dana Isusovog života Zaprešćani i njihovi gosti mogli su vidjeti deset vrlo potresnih činova: dva Isusova ozdravljena - žene koja je krvarila i ozdravljenje Jairove kćeri, Posljednja večeru, Judin razgovor s farizejima, Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, Judinu izdaju, suđenje pred židovskim svećeničkim vijećem, Petrovo zatajivanje, suđenje pred Pilatom, Križni put i razapinjanje Isusa na Križ. Ulogu Isusa odigrao je Martin Mihalić, koji je svojom mirnoćom i dostojanstvom izvrsno uprizorio najzahtjevniju ulogu. Između pojedinih činova Muku Kristovu svojim napjevima približio je župni zbor sv. Cecilije, pod vodstvom Hrvoja Banaja.

Rikard Kraguljac otpjevao je i odsvirao jednu od najpoznatijih suvremenih hrvatskih duhovnih pjesama Da Te samo dotaknem nakon scena Isusovih ozdravljena. U izvedbi je sudjelovalo sedamdeset kostimiranih glumaca uz tehničku potporu glazbe, zvučnih, dimnih i svjetlosnih efekata što ukazuje na profesionalnost izvedbe.
Župni vikar Domagoj Koružnjak održao je kratku završenu riječ i zahvalio svim članovima udruge na sudjelovanju, kao i svima koji su pomogli u ostvarenju ovog zahtjevnog scenskog prikaza. Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Željko Turk iskoristivši trenutak da unaprijed okupljenim građanima zaželi sretne i blagoslovljene blagdane.

Ovo je šesnaesto uprizorenje Muke Kristove koju od 2010. godine scenski uprizoruje navedena udruga, a u kojoj sudjeluju mnogobrojne obitelji. Zaprešić se zaista može podičiti ovim velikim angažmanom vjernika, dragovoljaca, građana jer događaj i atmosfera oko njega nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Ilija Nikolić
Ispišite stranicu: