HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.03.2024.

U Sesvetskim Selima održana predavanja za roditelje, krizmanike i mlade

U Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima održana su u petak i subotu 8. i 9. ožujka predavanja za roditelje, krizmanike i mlade. Prvo predavanje, pod nazivom „Granice u odgoju“, održano je za roditelje, a drugo predavanje, pod nazivom, „Zablude o ljubavi - Kako živjeti čistoću?“, održano je za krizmanike i mlade. Predavanja je održala dr. sc. Sanda Smoljo-Dobrovoljski s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
 
"Formirati dijete je proces. Pozvani smo pomoći djetetu da se formira u odgovornu osobu, a to ćemo postići postavljanjem jasnih i zdravih granica u odgoju", naglasnila je na početku svog izlaganja dr. Smoljo-Dobrovoljski te nadodala da "granica štiti, daje oslonac i sigurnost. Djeca koja nemaju granice su djeca bez oslonca. Ako im sve dopuštamo, mi zapravo sprječavamo njihov zdrav rast i razvoj što se posebno u kasnijim godinama kad krenu u školu manifestira u školskom, a onda i u adolescentskom kontekstu."
 
Dr. Smoljo-Dobrovoljski istaknula je da je obitelj prvo mjesto gdje čovjek uči granice citirajući riječi pape Franje iz dokumenta Amoris laetitia: „Obitelj je mjesto primarne socijalizacije jer je prvo mjesto gdje se uči odnositi prema drugima, slušati i dijeliti, biti strpljiv i pokazati poštovanje, jedan drugom pomagati i učiti se suživotu."
 
Također, navela je primjer iz Novog zavjeta kojim je roditeljima objasnila metodologiju pristupa u odgoju. Isus nikad nije vukao ljude k sebi, nego je primjerom života privlačio. Nikad nije probijao granice drugima, nego ih je poštivao. Pozvala je prisutne da se prisjete biblijske zgode Isusa i Samarijanke na zdencu. Isuso nije došao k njoj direktno, frontalno i rekao da zna detalje iz njenog grešnog života, nego prvo ulazi s njom u odnos, prvo s njom zbori, razgovara, pokazuje se potrebnim, da bi tek kasnije ukazao na nešto što nije dobro.
 
U nastavku je dodala da je "postavljanje granica iskaz ljubavi. Djeca koja ih imaju odrastaju u samopouzdane, disciplinirane i odgovorne ljude. Djeca koja ih imaju zapravo imaju roditelje koji ih bezuvjetno vole."
 
Pred slušateljima je istaknula brojne primjere na koji način roditelji mogu postaviti zdrave granice u odgoju svoje djece. Posebno je ukazala na opasnosti utjecaja digitalnog svijeta kojem su djeca izložena od rane dobi, potičući roditelje da budu dosljedni u onome što su postavili kao pravilo u svojoj obitelji.
 
Zaključujući predavanje, poručila je da za svakidašnji obiteljski rast treba biti prisutna obitelj u odgoju. "Dijete promatra odnos mame i tata, to je prva škola komunikacije, verbalne i neverbalne. Kad smo uspjeli uspostaviti dobar odnos s djetetom, onda smo pridobili dijete da bude suradljivo i razvija ostale socijalne vještine jer vjerovat će da mu predlažemo nešto dobro i željet će usvojiti. Dijete čuje onu osobu za koju osjeti da ga bezuvjetno voli, koja mu poklanja svoje vrijeme i s kojom razvija povjerenje", zaključne su riječi dr. Smoljo-Dobrovoljski.
 
Drugo predavanje „Zablude o ljubavi - Kako živjeti čistoću?“, privuklo je veliki broj krizmanika i mladih, što je primijetila i dr. Smoljo-Dobrovoljski otvorivši predavanje riječima: "Kad sam ušla tek u dvoranu bila su samo dva mladića, sad kad vas je ovako veliki broj zaista mi je srce puno i radosno, a posebno jer ste se odazvali na temu koja je svima vama posebno zanimljiva."
 
Istaknuvši da nema čovjeka koji ne želi ljubav, a ljubav znači ne samo davati emociju, nego imati nekoga tko me razumije, tko će saslušati, podržati i zagrliti kad je to potrebno, nastavila je: "Dragi mladi, cilj nam je kroz ovo predavanje, između ostaloga, ne samo razumjeti poruku seksualnosti i ljubavi koja je zrela, koju Bog hoće i na koju smo pozvatni, nego zapravo da osjetimo jedni druge, da razvijamo suosjećanje i empatiju jedni prema drugima."
 
Govoreći o seksualnosti kao daru koji smo pozvani čuvati i njegovati od različitih negativnih struja današnjeg suvremenog svijeta, mladima je poručila da "Crkva štiti seksualnost na način da kaže čuvaj svoj sveti dar, čuvaj taj biser dok ne dođe netko tko će te cijeniti kao ženu i kao muškarca. Dodala je zatim da ako taj dar svedemo na posudbu rezultat je manjak poštovanja, dok potpuni dar tijela, srca i duha spada u trajni i odani odnos, a to je brak. Ne možeš se darovati ako nisi svjestan vrijednosti i veličine dara."
 
"Društvo ima svoj trend koji bude i prođe, ali vrijednost koju je Gospodin dao od početka, ona nikad neće zastarjeti", naglasila je dr. Smoljo-Dobrovoljski na kraju svog izlaganja.

Mateja Raič
Ispišite stranicu: