HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.01.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...



Novi broj Glasa Koncila od nedjelje 24. siječnja na naslovnici donosi izvješće o proslavi sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije. Misno slavlje predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, uz domaćina, zadarskoga nadbiskupa Želimira Puljića. S njima su suslavili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić te gospićko-senjski biskup Mile Bogović, šibenski Ante Ivas, dubrovački Mate Uzinić i hvarski Slobodan Štambuk. Između ostaloga, nadbiskup Hranić je kazao: »Sloboda za davanje svoga života, darovati se iz ljubavi ne pitajući za cijenu, daje veličinu ljudskom postojanju. Tu se krije istinska veličina mučenika, pa i veličina sv. Stošije.«

Komentar glavnoga urednika Ivana Miklenića odnosi se na aktualno društveno-političko stanje u Republici Hrvatskoj. Komentator upozorava: »Ili služenje ili izdaja«. Nadalje ističe da nova vlada mora na prvo mjesto staviti stvarne legalne i legitimne hrvatske nacionalne ciljeve i interese ili će postati izdajnička. A ne postoji mogućnost goreg razočaranja nego od onoga od kojeg se najviše očekuje. Nitko se ni u koje ime, ni pod kojom retorikom nema pravo igrati sudbinom Hrvatske ni hrvatskog naroda.

U intervjuu progovara Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja, redateljica, urednica, novinarka, sveučilišna nastavnica, koja ističe da je bit hrvatskog identiteta hrvatska kultura. To je živ organizam, koji diše i govori hrvatskim jezikom, to je duhovnost konkretizirana u vrhuncima urbanizma, arhitekture, književnosti, likovne i glazbene umjetnosti, jezika. Svaki je oblikovan kamenčić i svaka stvorena, napisana i izgovorena riječ koja se okreće stvaranju kultura.

U rubrici "Susret" svjedoči Vladimir Gregurić, hrvatski branitelj, humanitarac i umjetnik, koji kaže da je ponosan na svoje hrvatsko i židovsko podrijetlo. »Moje kolege hrvatski branitelji iznimno su me cijenili. Jer ovo je moja domovina i nitko ne može reći da je više voli nego ja. Izrael je moja rezervna domovina«, rekao je među ostalim Gregurić.

Đurđica Ivanišević Lieb u rubrici "Zapažanja", osvrćući se na aktualnosti, ističe: »Dok papa Franjo Godinom milosrđa ponovno otkriva bezgraničnost Božjega opraštanja, suvremeni razvijeni svijet i Hrvatska hrvaju se s mnogim zlima, među kojima su i pobačaj, korupcija i gospodarska kriza.«

Čitav broj Glasa Koncila možete čitati i putem interneta: enovine.glas-koncila.hr

Ana i Branimir Tuškan u tekstu pod naslovom "Gdje se rodi Bog, rađa se i mir" pišu o postupku mirenja kao jednom od načina rješavanja sporova ističući da je u današnje vrijeme stalnih sukoba i često narušenih međuljudskih odnosa, uključujući i odnose unutar obitelji, prijeko potrebno iznaći snage kako bi se čovjek uzdigao iznad sukoba uzimajući rješenje vlastitih problema u svoje ruke, a imajući u vidu i mišljenje druge strane.

Važno upozorenje roditeljima o negativnim stranama televizije i interneta daje Zlatko Miliša u posebnom osvrtu pri čemu ističe: "Pasivno promatranje i primanje medijskih sadržaja dovodi do oponašanja i otupjelosti estetskoga i etičkoga doživljaja u gledatelja. To je kontrola uma u kojoj se otupljuje intelekt i senzibilitet te zamagljuje svijest o svijetu. Televizija osnažuje »život« robnih artikala. Ekrani postadoše kradljivci vremena i intime."

U Godini posvećenog života Glas Koncila donosi svjedočanstvo redovnice, školske sestre franjevke, s. Mariangele Todorić koja je od ulaska u samostan do danas, po vlastitoj želji, katehizirala u raznim prilikama i zemljama, a sada radi kao vjeroučiteljica u školi.

O mirovinskoj i poreznoj administraciji koja ne poštuje zakon piše Stjepan Androić u rubrici "Propisi-pravo-pravda" dok se u "Prigovoru znanosti" ponovno aktualizira tema naslovljena "Amerika je (opet) objavila rat protiv raka".

Reportaža je iz splitske župe sv. Ivana Krstitelja, a u rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi" progovara Ivan Veg, orguljaš, domar i pastoralni suradnik iz Župe sv. Ivana xxiii. u Zagrebu.

Među nizom vijesti iz života Crkve i društva nalazi se i prilog pod naslovom "Zašto nije rehabilitiran dr. Vranešić?", a donosi se i promemorija o petogodišnjoj zajedničkoj suradnji "Misnih vina" d. o. o. Đakovačko-osječke nadbiskupije te Poljoprivrednog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

Glas Koncila opširno izvješćuje i o 25. obljetnici biskupskoga ređenja i ustoličenja za nadbiskupa metropolita vrhbosanskoga kardinala Vinka Puljića, a vijesti iz Splitsko-makarske nadbiskupije donose da je u 2015. godini kršteno 148 djece u obiteljima s četvero i više djece.

U inozemnim vijestima istaknuto je kako predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Marx brani politiku vlade prema izbjeglicama te ističe da je neprihvatljiv novi oblik nasilja u Kölnu. Među ostalim, navodi: »Ispadi u Kölnu i drugim velikim gradovima za naše su društvo duboko uznemirujući i nikako se ne mogu tolerirati. Potrebno nam je točno razjašnjenje i jasan odgovor pravne države. Neprihvatljiv je taj novi oblik nasilja te nadasve čovjeka nedostojno ponašanje prema ženama.« (gk)
Ispišite stranicu: