HR

Aktualnosti

Objavljeno: 08.01.2016.

U novom broju Glasa Koncila pročitajte...

Svjetski mir počinje u srcu svakoga pojedinca glavni je naslov novog broja Glasa Koncila, s nadnevkom 10. siječnja, posvećen 38. europskomu novogodišnjem Hodočašću povjerenja na Zemlji u španjolskoj Valenciji. »Mir mora izvirati iz dubokog izbora. To je izvor koji leži u miru koji nam daje Bog. Da, svjetski mir počinje u srcu. Da bismo postali žene i muškarci mira, trebamo hrabrosti.

To je hrabrost evanđelja, hrabrost milosrđa koja nas pokreće da bezuvjetno otvorimo svoje srce svakomu ljudskom biću«, kazao je mladima okupljenima na novogodišnjem susretu prior taizéovske zajednice brat Alois, prenijevši svake večeri dio iskustva što ga je doživio u Siriji i Libanonu za Božić.

Medijski teror naslov je komentara glavnog urednika GK-a Ivana Miklenića. »Kreatori glavne struje javnoga mnijenja i njihovi slugani u svojevrsnom političkom inter regnumu nametali su se kao jedini protagonisti te su se dobrano još jednom kompromitirali i tako dali dodatni razlog svim dobrohotnim hrvatskim građanima da budu još kritičniji prema medijima i da se počnu suprotstavljati medijskom teroru kojemu nema mjesta u demokratskom društvu unutar EU-a«, piše Miklenić.

U intervjuu muzeolog, povjesničar i numizmatičar mr. Ante Milinović analizira kako su na hrvatskom povijesnom tlu iskovani prvi »praeuri«. Podsjeća da je najkvalitetnija i najraširenija hrvatska stara srednjovjekovna autohtona moneta bila moneta banalis – slavonski banovac, koji je kovan u 13. i 14. stoljeću u kovnicama u Pakracu, od 1237. do 1260., a zatim u Zagrebu, od 1260. do 1384., kao denarius zagrabiensis. Sugovornik Milinović govori i o nasušnoj potrebi – poštenu domaćem bankarstvu.

U povodu početka izvanredne Svete godine milosrđa, dr. o. Dalibor Renić progovara da bi ona mogla biti i godina sakramenta pomirenja.

Susret u Godini posvećenog života predstavlja isusovca o. Ivana Iku Mandurića, koji ističe da je cilj pastoralnih nastojanja stvoriti kapacitete za desetke tisuća mladih, u njihovu što kvalitetnijem provođenju slobodnoga (ljetnog) vremena.

Reportaža iz Župe sv. Mihaela arkanđela u Cerni svjedoči o probuđenu pastoralu nad pospanom rijekom Bosutom. Jer ceranska župa bogata je molitvenim i društvenim zajednicama.

Detaljno se izvještava i o projektu za dostojanstvo i život hrvatskih branitelja Na prvoj crti zdravlja. Zabrinjavajuće je da je od Vukovara do Iloka 2008. godine bilo 140 osoba oboljelih od malignih bolesti, a 2012. ta brojka se popela na 980. O podatcima govori dr. Mirjana Semenić Rutko, koja je i sama bila sudionica obrane Vukovara i tragedije koju su Hrvati na tom području proživjeli.

Puno pomažu vjera i pozitivno razmišljanje naslov je još jednog teksta o zdravstvenim problemima, točnije razgovora s prof. dr. Marijom Bošnjak Pašić o multipli sklerozi, od koje u Hrvatskoj boluje oko četiri tisuće osoba.

Glumac i redatelj Rene Medvešek govori o obraćenju po duhovnoj snazi Novog zavjeta. »Ponekad sam imao potrebu izravnije progovoriti o pitanjima vjere, no s druge strane svaki sadržaj, čovjek i odnos u sebi sadrži temeljna pitanja ljubavi i smrti«, rekao je Medvešek.

U rubrici Vjernici laici aktivni u Crkvi predstavljen je Marijan Topčić, iz zagrebačke Gornje Dubrave. »Svjesni smo da je važno da svećenicima budemo na raspolaganju. Otići na nedjeljnu misu i vratiti se je kao da je juha dobra, ali nije naj, naj. Takva bi bila naša nedjeljna misa bez druženja s kapucinima nakon mise«, svjedoči Topčić.

Objavljen je i nagrađeni esej Zdravka Gavrana uz 800. obljetnicu djelovanja Reda propovjednika – dominikanaca.

Posljednja stranica GK-a donosi priču o intenzivnu adventu i ulasku u novu godinu volontera u tranzicijskom kampu u Slavonskom Brodu te novu karikaturu Srećka Puntarića Felixa. (GK)

Ispišite stranicu: