HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.06.2023.

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa izvedena dramsko-scenska igra „Blaženi Domoljub“

Dramsko-scenska igra „Blaženi Domoljub“ u izvedbi Glumačke družine „Ozana“ iz Visokog pored Novog Marofa nastavila je u srijedu 14. lipnja niz slavljeničkih srijeda u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu, izvijestili su iz Svetišta.

 
Radi se o scenskoj igri u kojoj dvije učenice traže ideju kako da napišu domaću zadaću, tj. prigodnu prezentaciju, a inspiraciju nalaze u bogatoj lipi koja najednom pred njima počinje govoriti i priča im priču o blaženom Augustinu Kažotiću, rođenom Trogiraninu, dominikancu i zagrebačkom biskupu koji se brinuo za sirotinju, imao jako razvijenu ekološku svijet te pomagao siromašnoj djeci da budu školovana.

Posebno se brinuo oko higijene tijela te poticao sadnju ljekovitih biljaka za liječenje tijela, dok je on tumačenjem Božje riječi liječio ljudsku dušu i srce. Odlaskom iz zemaljskog života prije točno 700 godina rođen je za nebo. "On je naš blaženi Domoljub", uskliknule su mlade glumice na kraju dramsko-scenske igre glumice Helena i Elena Baneković te Aurora Lidić koje su zatim okupljene pozvale da poput blaženog Augustina vole prirodu, pomažu jedni drugima i mole za svoj narod i Domovinu, kao i to da blaženi Augustin što prije bude proglašen svetim. Članice „Ozane“ pod mentorstvom dramskog pedagoga Tibora Martana izmamile su veliki pljesak okupljenih vjernika.


 
Prije scenske igre Josipovi štovatelji sudjelovali su u pobožnosti svetom Josipu te na misnom slavlju koje je predvodio mons. Antun Sente, rektor Josipova svetišta u Karlovcu. "Različitim sadržajima, predvoditeljima misnih slavlja, župnim zborovima nastojimo i dalje, tokom cijele godine razvijati pobožnost prema svetom Josipu zaštitniku Hrvatske. Sve veći broj Josipovih štovatelja upravo nas na to potiče", zaključio je na kraju misnog slavlja mons. Antun Sente.



Nacionalno svetište sv. Josipa
Foto: Zlatko Stipković
Ispišite stranicu: