HR

Aktualnosti

Objavljeno: 06.10.2023.

U Hrvatskom saboru otvorena izložba "U ljubavi prema hrvatskom narodu" povodom 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Otvorenjem izložbe U ljubavi prema hrvatskom narodu, u organizaciji zastupnice Marijane Petir, u Hrvatskom saboru započelo je obilježavanje 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca. Prvo je to takvo obilježavanje u Hrvatskom saboru od kada je sv. otac Ivan Pavao II. prije 25 godina u Svetištu Majke Božje Bistričke kardinala Stepinca proglasio blaženim.



Zastupnica Petir je istaknula da bl. Alojzije Stepinac osim što je svojim mudrim i jednostavnim porukama koje su svi mogli razumijeti, pa čak i oni koji to nisu htjeli, ukazivao prije svega, kakvi ljudi trebamo biti, u teškim je vremenima sačuvao dušu hrvatskog naroda i zato mu trebamo biti zahvalni, njime se ponositi i vjerno ga nasljedovati. Nadodala je i da je obilježavanje ove važne obljetnice organizirala kako bi se u Hrvatskom saboru prisjetili riječi bl. Stepinca upućene hrvatskim zastupnicima da Sabor treba donositi poštene i pravedne zakone koji će biti na korist naroda.

„Hrvatski sabor mjesto je gdje se donose važne odluke za hrvatski narod, a od bl. Alojzija Stepinca svatko od nas može nešto naučiti jer je bio milosrdnog srca, nepokolebljiva duha i čvrstog karaktera“, rekla je zastupnica Petir i podsjetila da je na Stepinčev poticaj osnovan Caritas Zagrebačke nadbiskupije koji je bio i ostao utočište siromaha, dok je jedna od glavnih odrednica života blaženoga Alojzija Stepinca bila raskoš njegove humanosti, koja se očitovala u podizanju glasa protiv svake nepravde te u konkretnoj pomoći najslabijima, najranjivijima i najugroženijima. „Stepinac je pomagao svima koji su bili potrebni njegove blizine i pomoći, neovisno o njihovom spolu, dobi, rasi, narodnosti i vjeri, u dubokoj svijesti da je život svakog čovjeka neprocjenjivo vrijedan i važan od začeća do prirodne smrti“, rekla je Petir. 



Govoreći o Stepincu kao neustrašivom pastiru, zastupnica Petir istaknula je njegove riječi ispisane na grobu u zagrebačkoj prvostolnici: „Ljubiti pravdu a mrziti nepravdu - to je moje načelo. U ljubavi prema hrvatskom narodu ne ću se dati ni od koga natkriliti.“ Njegove snažne riječi i djela prema riječima zastupnice Petir i danas su primjer i putokaz kako svoj život izgraditi i nadograđivati na pravim temeljima. „Neka nam on koji je zastupao duhovno jedinstvo hrvatskog naroda učvrsti našu humanost i obnovi zajedništvo čiji je graditelj bio a koje je toliko potrebno našoj domovini Hrvatskoj, Europi i cijelom svijetu“, rekla je Marijana Petir.

Sadržajan život i djelovanje blaženoga Alojzija Stepinca ispunjen hrabrošću, vjerom, pouzdanjem te ljubavlju prema Bogu i ljudima, kao i povijesni kontekst vremena u kojem je Stepinac živio, prikazuje izložba koju je pripremio mons. Nedjeljko Pintarić, a koja je praćena nizom fotografija sa snažnim blaženikovim citatima. U sklopu izložbe postavljene su četiri skulpture bl. Stepinca, radovi akademskih kipara Mile Wood, Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića te četiri medalje posvećene Blaženiku, rad akad. kipara Damira Mataušića.



„Odgovorni svjedoci pred poviješću su svi umjetnici koji stvaraju svoje radove na tim principima, svjedok je i svaki čovjek koji se u svom životnom i radnom prostoru, vodi tim načelima. Isto to vrijedi i za Hrvatski sabor i zastupnike, o kojem je naš blaženi Alojzije Stepinac imao veoma visoko mišljenje kao instituciji hrvatske povijesti i sadašnjosti“, rekao je mons. Nedjeljko Pintarić, predstavljajući izložbu.

Dodao je da ovom izložbom, kao i brojnim drugim aktivnostima, nije nam samo cilj suprotstavljati se ideološki nametnutim neistinama o Stepincu, nego uživati u jasnoći njegove poruke i sjaju njegove svetosti. „Njemu povijest daje i dat će mu pravo, kako je i sam rekao. Njegova privrženost istini, njegovo životno poštenje i njegovo služenje Božjoj volji, bližnjemu i pomirenju, nadahnuće je svakom dobronamjernom čovjeku. Kao takav nadahnuće je umjetnicima, svim javnim djelatnicima, političarima… Bilo onima u vrijeme Stepinčeva života, bilo onima koji su u vrijeme totalitarizama tražili uporišta istine, vjere i nade, ali i nama danas, našim suvremenicima, koji u Stepincu vidimo svojevrsni kompas da bi se znali orijentirati, kako nam je prije 25 godina rekao Ivan Pavao II. na Mariji Bistrici“, zaključio je Pintarić.



Nakon izložbe, u organizaciji zastupnice Marijane Petir uslijedio okrugli stol.


Foto: Hrvatski sabor
Ispišite stranicu: