HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.09.2023.

Troje kandidata primljeno u punopravno članstvo Bratovštine sv. Jakova apostola

U slavlju Službe riječi koja je održana u subotu 23. rujna u kapeli sv. Izidora Seljaka na Cerini u Župi Duha Svetoga u Noršić Selu troje kandidata Bratovštine sv. Jakova apostola primljeno je u punopravno članstvo nakon pet godina pripravništva. Bratovštinsko odijelo obukli su: Denis Kulišić, Ivo Milat i Svjetlana Živković.



Služba riječi sadržavala je navještaj Riječi Božje koju je navijestio mons. Nedjeljko Pintarić te prisutnima održao homiliju u kojoj je tumačio značenje oblačenja bratovštinskih odijela. Uslijedila je potvrda nakane članstva u Bratovštini te izražavanje želje življenja evanđelja po uzoru na sv. Jakova. Slavlje je završilo molitvom vjernih i blagoslovom bratovštinskih odijela sa svečanim oblačenjem albe i pelerine.

Bratovština je dosad imala pet bratima koji su svoja odijela obukli 2022. godine u kapeli sv. Jakoba iznad Radoboja. U fazi priprave za članstvo trenutno je dvadesetak osoba koje prolaze pet godina priprave za punopravno članstvo, koja se sastoji od aktivnosti u Bratovštini i evangelizacije. Bratovština sv. Jakova od 2015. godine djeluje u Samoboru, a trenutno broji osam punopravnih članova. Njihova aktivnost najviše je usmjerena na širenje ideje jednostavnog hodočašća na grob sv. Jakova u Galiciji i širenja Camino puteva u Hrvatskoj.



Članovi Bratovštine u zajedništvu s članovima Društva sv. Izidora Seljaka udruge Ekosspiritus istoga su dana uprizorili kršćansku legendu o sv. Anastaziji (sv. Taži), prema tekstu koji je napisala vjeroučiteljica Katarina Pučar spojivši pripovijest o sv. Anastaziji s prvim hodočašćima na grob sv. Jakova u Španjolskoj. Glumili su članove udruge Ekosspiritus, s uprizorene kršćanske legende za cilj su imale pokazati put prema Kristu, evangelizirati i zainteresirati sve prisutne za događaje koji su obilježili početak devetog stoljeća.

Igrokazu je prethodilo izvođenje radionica pripreme težačkih jela samoborskog kraja, a radionice su vodili članovi Društva sv. Izidora Seljaka.

Radovan Librić
Ispišite stranicu: