HR

Aktualnosti

Objavljeno: 03.02.2024.

Tripundan u Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Ljubljanici

U zagrebačkoj Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića, Ljubljanica-Voltino, proslavljen je u subotu 3. veljače blagdan sv. Tripuna, zaštitnika Bokeljske mornarice.

 
Misno slavlje prevodio je župnik vlč. Željko Lovrić. U propovijedi je istaknuo važnost zajedništva s Hrvatima iz Boke te se osvrnuo na štovanje toga sveca koje je započelo nakon mučeničke smrti u Niceji gdje mu je suđeno pred prefektom cijele Male Azije.

"Tada je na upit Akvilina: „Kojeg si stanja?“ Tripun priznao da je kršćanin izjavom: „Slobodan sam, a po uvjerenju kršćanin“. Nakon provedenog suđenja odrubljena mu je glava. Tijelo sv. Tripuna nakon smrti je preneseno u Kampsadu, odatle u Carigrad, a iz Carigrada u Kotor. Danas je njegovo štovanje rašireno diljem svijeta, no velike proslave u njegovu čast ograničene su uglavnom na Južnu Italiju, Boku Kotorsku i Dubrovnik", rekao je vlč. Lovrić.

Predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb Timor Šatara zahvalio je župi i župniku na, kako je rekao, raširenim rukama gostoprimstva te da je jedna zagrebačka župa otvorila svoja vrata, ali i svoja srca te primila po drugi put Bokeljane da proslave blagdan svojega sveca u Zagrebu. Sliku svetog Leopolda Bogdana Mandića, sina Boke Kotorske, poklonili su župi kao zahvalu.
 
Članovi Bokeljske mornarice u Zagrebu prije mise pokazali su svoj tradicionalni ples, a mali admiral Roko Balenović Medvid govorio je Pohvale Svecu (lode). Mali admiral Roko potječe iz peraštanske obitelji Medvid te obitelji Milošević i Bilafer iz Strpa pokraj Risna i Sutomora. Nakon mise organizirano je druženje u župnome dvoru uz pjesmu i čašćenje.

IKA
Ispišite stranicu: