HR

Aktualnosti

Objavljeno: 01.04.2016.

Tribina "Što se dogodilo prije 101 godine u Zagrebu?"

Tribinom »Što se dogodilo prije 101 godine u Zagrebu?« u petak 1. travnja u 19.30 sati u dvorani u Kordunskoj ulici završava se uskrsni tjedan u znaku župnog jubileja u zagrebačkoj župi sv. Blaža. Dvoje povjesničara umjetnosti i jedan književnika bit će gosti na dan kada se spominje otvorenje župe sv. Blaža 1915. godine.

U središtu tribine spomen je na arhitektonsku vrijednost crkve sv. Blaža, ali i njezina graditelja Viktora Kovačića, slavnog arhitekta i oca hrvatske moderne. Stručni savjetnik u Ministarstvu kulture Krešimir Galović govorit će u čemu se očituje Kovačićeva modernost pri izgradnji crkve sv. Blaža, kako je tekao njegov angažman te će otkriti do koji je podataka došao pri analizi arhivske građe.

Kustosica Vesna Vrabec kao voditeljica zbirke – stana arhitekta Viktora Kovačića obradit će njegovo stvaralaštvo i genijalnost, reći kako se snašao u suvremenim gibanjima i što je, osim crkve sv. Blaža, od stvaralaštva ostavio gradu Zagrebu. Književnik Božidar Brezinščak Bagola, autor romansirane biografije »U sjeni ljepote«, na tribini će dati uvid u život, odrastanje i osobnost Viktora Kovačića.

Ulaz na tribinu je slobodan!

Ispišite stranicu: