HR

Aktualnosti

Objavljeno: 10.03.2016.

Tribina "Novi pogledi na brodolom sv. Pavla u vodama hrvatskog otoka Mljeta"



U dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, u srijedu 9. ožujka u sklopu projekta "Hrvatska glagoljaša baština", dr. sc. don Miho Demović, svećenik Dubrovačke biskupije, glazbeni povjesničar, muzikolog i dugogodišnji regens chori zagrebačke prvostolnice, predsjednik hrvatske "Udruge apostola Pavla mljetskog brodolomca" održao je predavanje "Novi pogledi na brodolom sv. Pavla u vodama hrvatskog otoka Mljeta".

U uvodnom dijelu predavač je predstavio život apostola Pavla, osvrnuo se na njegov rad nakon preobraćenja i duhovnost koju utjelovljuje. Tijekom predstavljanja dramski umjetnik Stjepan Bahert pročitao je opis brodoloma sv. Pavla iz Djela apostolskih, a "Hvalospjev ljubavi" iz Prve poslanice apostola Pavla Korinćanima pročitala je profesorica Biserka Draganić.



Don Demović je izvijestio nazočne da se na temelju znanstvenih istraživanja rađenih raščlambom biblijskoga teksta i njegovom usporedbom s povijesnim, zemljopisnim, meteorološkim, oceanografskim i navigacijskim obilježjima otoka Mljeta, može zaključiti da se brodolom zaista dogodio u Jadranu, u vodama hrvatskog otoka Mljeta. Sukladnost opisa brodoloma iz Djela apostolskih s navedenim obilježjima otoka Mljeta prati usmena i pisana memorija dubrovačkog kraja. U početku sjećanje prenosi usmena predaja u vidu pripovijesti i legendi, a od kraja 16. st. i pisani zapisi povjesničara, književnika, likovnih umjetnika i drugih znanstvenika. Na temelju navedenoga, predavač zaključuje, da je apostol Pavao, nakon brodoloma godine 61., iz luke za zimovanje brodova otoka Mljeta (Melite), aleksandrijskom lađom otputovao u Rim.

Projekt „Hrvatska glagoljaška baština“ priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu zajedno s Društvom prijatelja glagoljice, a pod pokroviteljstvom Staroslavenskog instituta, Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za ekumensku teologiju i dijalog „Juraj Križanić“ Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. NPI
Ispišite stranicu: