HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.11.2023.

Treći dan trodnevnice uoči proslave 50 godina Župe Tijela Kristova u Sopotu

Trećega dana trodnevne pripreme povodom proslave 50. obljetnice osnutka Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu, u subotu 25. studenoga, svetu misu predvodio je mons. dr. Josip Oslić, kanonik i katedralni arhiđakon.

 
Na početku euharistijskog slavlja mons. Josip Oslić prisjetio se samih početaka osnutke Župe, istaknuvši kako je u ono vrijeme bilo teško organizirati vjerski život u jednom stanu od šezdeset kvadrata u Ulici Viktora Kovačića. Bile su to prilike poput prve Crkve o kojima piše knjiga Djela apostolskih, vrijeme u kojemu je vladalo „jedno srce i jedna duša“ (Dj 4, 32), ističe mons. Oslić.
 
„Hvala Bogu, u svim župama Novoga Zagreba danas imamo sagrađene prekrasne nove crkve u kojima se slavi euharistija i ostali sakramenti. Budimo ponosi što smo mogli biti svjedoci jednog vremena u kojem nije bilo lako biti vjernik. Ali Bog nam je uvijek davao snagu da je Crkva kao živa zajednica i u takvim, gotovo nemogućim uvjetima, mogla biti onaj pravi svjetionik, koji i danas svijetli svojim neugasivim sjajem.“

 
U svojoj homiliji prigodom spomendana sv. Katarine Aleksandrijske, djevice i mučenice, mons. Oslić istaknuo je kako „valja uvijek imati na pameti kako razne svetačke legende imaju pedagoški cilj. Njihovi pisci željeli su istaknuti Božju ljubav i Božju milost koja je vodila svece. Razne legende su redovito trebale poticati ljude da nasljeduju svece u vjeri i pouzdanju u Boga…Premda valja imati u vidu pedagoško značenje koje ima legenda o sv. Katarini, dobro je uvijek znati i činjenicu kako je ona uistinu podnijela mučeničku smrt za Krista i kako je na taj način postala živi primjer i uzor neustrašive vjere.“

 
Uz poznatu narodnu izreku „Sveta Kata, snijeg na vrata“, osim bitnih vremenskih promjena i ulaska u gladne zimske dane, skreće nam se pozornost na završetak liturgijske godine i početak nove. „Zato nas Crkva uvijek iznova poziva na obraćenje srca“, istaknuo je propovjednik.
 
Po završetku misnog slavlja župnik vlč. Ivica Reparinac zahvalio je svima koji su došli na posljednji dan trodnevne priprave za 50. obljetnicu osnutka Župe, osobito predvoditelju misnog slavlja mons. Josipu Osliću, te obiteljskom zboru Župe Svetih Anđela iz Savskog Gaja koji su predvodili pjevanje na misnom slavlju, predvođeni gđom Teom Malek Vrkljan.

 
Na samom kraju župnik je pozvao okupljene na koncert duhovne glazbe koji se održao u župnoj crkvi nakon svete mise. Na koncertu su nastupali mješoviti zbor, zbor mladih i dječji zbor Župe Tijela Kristova iz Sopota te mješoviti i obiteljski zbor Župe Svetih Anđela iz Savskog Gaja. Nakon duhovnog koncerta, radosno druženje nastavljeno je u prostorijama župnog pastoralnog centra.

Župa Tijela Kristova, Zagreb-Sopot

Ispišite stranicu: