HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.02.2016.

Tisuću hodočasnika kroz Josipova Vrata milosrđa



Tisuću vjernika Trešnjevačkog dekanata iz Zagreba predvođeni svojim svećenicima, a pod vodstvom preč. Damira Bačuna, dekana Trešnjevačkog dekanata hodočastili su u subotu, 20. veljače u jubilejsku crkvu Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac.

U jutarnjim satima hodočasnike je dočekao i blagoslivljao mons. Antun Sente, ml., rektor Svetišta ispred "Svetih vrata" pred kojim je su svi okupljeni hodočasnici sudjelovali u pobožnosti ulaska kroz "Vrata milosrđa" u Josipovo nacionalno svetište koje je vodio vlč. Damir Ocvirk, župnik zagrebačke Župe svetog Josipa.

Nakon ulaska kroz "Sveta vrata" vjernici su pristupili pokorničkom bogoslužju koje je vodio salezijanac s Jaruna don Josip Krpić te sakramentu pomirenja. Prije samog misnog slavlja, zagrebačke hodočasnike mons. Sente upoznao je s poviješću štovanja svetog Josipa u Hrvatskom narodu i izgradnjom i razvijanjem Nacionalnog svetišta, te ih molitvenom animacijom uveo u euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Bačun u koncelebraciji desetak svećenika.



Prigodnu homiliju izrekao je mons. Sente, tumačeći dnevno evanđelje te ga povezujući s životom svetog Josipa iz čijeg svetog života možemo pronaći mnoge savjete i smjernice za svakoga od nas u našem vremenu.

Ljepoti liturgijskog slavlja na poseban su način doprinijeli članovi mješovitog zbora Župe Presvetog Trojstva - Prečko, te udruženi ministranti trešnjevačkih župa. Zahvaljujući svećenicima i vjernicima Trešnjevačkog dekanata, mons. Sente je istaknuo kako je, koliko je njemu poznato, ovo prvo ovakvo veliko hodočašće jednog dekanata u Josipovo svetište u kojem ono nije samo usputna stanica pri povratku i odlasku u neko drugo svetište i da nije u neposrednoj blizini nekog Josipovog blagdana.

Dekan Bačun je pak uzvratio predlažući upravi Svetišta, svećenicima i vjernicima da ovo hodočašće u Drugoj korizmenoj nedjelji Trešnjevačkog dekanata svetom Josipu postane tradicija.



Nakon misnog slavlja vjernici su ostajali u privatnoj pobožnosti, pohodili župnu crkvu BDM Snježne, razgledali Stari grad Dubovac, te se okrijepili u prostorima Svetišta.

Tako duhovno i tjelesno nahranjeni, te ispunjeni duhovnom radošću uputili su se prema Krašiću, drugoj postaji korizmenog hodočašća. (AS)
Ispišite stranicu: