HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.01.2016.

Tajne Haulikove i ostalih zagrebačkih mumija otkrivene radiološkom obradom

U četvrtak 28. siječnja 2016. u 12 sati dr. sc. Mislav Čavka održat će na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ predavanje Tajne Haulikove i ostalih zagrebačkih mumija otkrivene radiološkom obradom.
 
Ukratko o predavanju:

Mumije su tijela koja se nisu raspala nakon smrti, a najpoznatije su staroegipatske mumije. Povijest mumija i medicine se isprepliće već skoro 2000 godina, no tek otkrićem RTG zraka se omogućava njihovo neinvazivno proučavanje kada se i rađa znanost paleoradiologija. Hrvatska se već nekoliko godina nakon otkrića RTG zraka upisuje na svjetsku paleoradiološku mapu, kada Dragutin Gorjanović Kramberger snima fosilne ostatke krapinskog pračovjeka. U predavanju će biti predstavljeni rezultati istraživanja 18 mumificiranih ostataka iz Egipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu.
Prilikom istraživanja, koje je provedeno od 2008. do 2013., opisani su paleopatološki rariteti, a neke tehnike su po prvi put u svijetu upotrijebljene u znanstvenom proučavanju mumija. 
 
O autoru:

Dr. sc. Mislav Čavka je diplomirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2007. godine radi u Kliničkoj bolnici Dubrava. 2011. završio je poslijediplomski specijalistički studij radiologije i položio specijalistički ispit iz radiologije. Od 2011. naslovni je asistent, a od 2014. naslovni viši asistent na Katedri za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje od 2005. godine sudjeluje u izvođenju nastave na kolegijima „Povijest medicine” a kasnije i „Uvod u medicinu i povijest medicine” i „History of medicine”. 2013. stekao je naslov doktora znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu s temom “Radiološka obrada mumificiranih ostataka iz Egipatske zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu”. 2015. je završio subspecijalizaciju iz ultrazvuka. Apsolvent je na studiju povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dr. sc. Mislav Čavka poznat je javnosti kao autor teksta za izložbu Tajna egipatskih mumija koja je bila postavljena u Zagrebu, Zadru, Kninu i Osijeku te za izložbu Mumije znanost i mit u Arheološkom muzeju u Zagrebu, ali i kao autor  dokumentarnog filma Inventarski broj 666, tajna Haulikove mumije.
Ispišite stranicu: