HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.02.2024.

Svjetski dan braka u Brestju

U župnoj crkvi Dobroga Pastira u Brestju proslavljen je Svjetski dan braka u nedjelju 11. veljače obnovom bračnih zavjeta i euharistijskim slavljem koje je predvodio župnik preč. Zlatko Pavetić. 

Navodeći u homiliji jubilarce Bielen s najviše godina braka (60) te Križić s najmanje godina braka (5) župnik Pavetić je istaknuo da je u bračnom životu važno hoditi s Bogom jer će tako životne poteškoće biti lakše. „Danas želite reći da je vaš brak uspio i da je blagoslovljen te želite to posvjedočiti“, podsjetio je propovjednik, dodavši da je sklapanjem sakramenta ženidbe brak obilježen „sakramentalnim pečatom. Niste samo vi jedno drugom obećali ljubav i vjernost, nego je i Bog obećao ljubav i vjernost svakome od vas“. Ljubav između Krista i Crkve vječna je i bezuvjetna, a samo prava ljubav može biti trajna te izdržati kušnje, patnje i probleme, križ. „Niste samo vi zaslužni što ste kroz tolike godine ostali zajedno, zaslužni su i mnogi dragi ljudi koji su vas podržavali - roditelji, djeca, prijatelji“.

Preč. Pavetić ustvrdio je da imaju razloga biti Bogu zahvalni i za dobre i loše trenutke kroz koje su tijekom zajedničkoga života prolazili, sve to zahvaljujući uzajamnoj ljubavi, vjernosti i poštovanju. „Ljubav prema Bogu i prema bližnjemu, ispravan odnos čovjeka prema Bogu garantira i ispravan odnos čovjeka prema čovjeku. Svi smo pozvani ostvariti Kristovu ljubav prema Crkvi živeći po Isusovu zlatnom pravilu koje je „mjera odnosa prema ljudima“, a to je mjera odnosa i u braku", poručio je župnik Pavetić zaželjevši jubilarcima još puno godina zajedničkoga života, da ih provedu u ljubavi, zdravlju, miru i veselju, uz Božji blagoslov.

Osamnaest je jubilaraca potvrdilo svoju ljubav i vjernost obnavljajući bračne zavjete, a supružnici Robert i Elizabeta Đekić predstavili su ih vjerničkoj zajednici. Svoj dijamantni bračni jubilej proslavili su supružnici Mihovila i Stanko Bielen. Četrdesetu obljetnicu bračnog zajedništva potvrdili su supružnici Janja i Vitomir Debeljak. 35. godišnjicu braka obilježili su supružnici Ljilja i Anto Tikvić. Trideset godina braka obilježili su jubilarci Maja i Krešimir Bešen, Katarina i Darko Ingula te Sonja i Damir Zagajski. Srebrni bračni jubilej proslavili su supružnici Ivana i Željko Puček te Ksenija i Mladen Šturlić - Tupek. Dvadesetu obljetnicu braka obilježili su supružnici Mirjana i Perica Jerković, Klara i Ante Jolić, Renata i Nikica Lukarić, Petra i Ivan Križić te Gordana i Ivan Martić. Petnaest godina bračnog zajedništva potvrdili su parovi Maja i Krešimir Božić, Tihana i Jozo Martinović, Marina i Boris Škorput te Jelena i Darko Šturlić - Tupek. Petu godišnjicu braka obilježili su supružnici Ena i Domagoj Križić. 



Tijekom misnog slavlja župnik Pavetić krstio je Mariju, četvrto dijete obitelji jubilaraca Škorput. Za uspomenu na jubilej bračnim je parovima uručen simboličan dar - na biber crijepu (simbol dugovječnosti i čvrstoće) otisnuta fotografija župne crkve Dobroga Pastira s tekstom Hvalospjeva ljubavi, imenima supružnika te brojem godina braka. Nakon euharistije i zajedničkoga fotografiranja uslijedilo je zajedničko druženje i zakuska u župnoj dvorani.
                                       
M. Cvitanović, župna medijska suradnica
Ispišite stranicu: