HR

Aktualnosti

Objavljeno: 15.10.2023.

Svetkovina sv. Terezije Avilske u karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca

Svetkovina majke i obnoviteljice karmelskog reda sv. Terezije Avilske proslavljena je 15. listopada u samostanskoj crkvi bistričkog Karmela. Misno slavlje predslavio je karmelićanin o. Dario Tokić, a suslavio je fra Drago Brezovec, OFMCap. U asistenciji su sudjelovali bogoslovi Luka Žeželj, Ivan Iviček i Krešimir Haramija.


U propovijedi o. Dario Tokić uzeo je jedno područje iz života sv. Terezije, „žene izvanredne aktivnosti koja je ostala uzor kontemplativne molitve“ i približio ga prisutnim vjernicima: molitvu. Terezija je sama rekla što za nju znači molitva: njegovati prijateljstvo bivajući puno puta nasamo s onim za koga znamo da nas voli. „Važno je dati pozornost onome koji te voli. Ljubav se iskazuje na tisuću načina, ali najvažniji način je prisutnost. Biti tu za tebe. Biti tu za Boga. Njegovati bliskost u odnosu prema Bogu“, pojasnio je. Rekavši da je autentična svetost ona koja izvire iz prijateljstva s Isusom i poznavanja njega, potaknuo je vjernike da je u svom životu nastoje i ostvarivati.

Nakon misnog slavlja vjernici su imali priliku častiti relikvije sv. Terezije Avilske koje se čuvaju u karmelu Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca. Proslava svetkovine nastavila se u okrilju samostana.
IKA
Ispišite stranicu: