HR

Aktualnosti

Objavljeno: 09.12.2023.

Svetkovina Bezgrešnog začeća svečano proslavljena na zagrebačkom Svetom Duhu

Svetkovina Bezgrešnog Začeća BDM svečano je proslavljena u manjoj bazilici Sv. Antuna Padovanskog franjevaca konventualaca na Svetom Duhu u Zagrebu večernjom euharistijom koju je predslavio gvardijan zagrebačkoga samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca fra Josip Petonjić. U koncelebraciji su bili fra Miljenko Hontić, provincijal, fra Ivan M. Lotar, župnik i rektor Bazilike i druga braća iz samostana. Na svetoj misi pjevao je župni zbor „Tomislav Talan“ uz orguljaša Milana Hibšera i dirigenta maestra Gorana Jerkovića.


"Današnje slavlje", rekao je u svojoj homiliji fra Josip Petonjić, "osobita je radost za našu malu baziliku sv. Antuna Padovanskog ovdje na Svetom Duhu, jer na današnji dan se spominjemo prošlogodišnjeg uzdignuća ove crkve na čast bazilike. Tako ovo mjesto, ovaj hram Božji još snažnije postaje duhovno povezan sa Majkom Božjom, Bezgrješnom Djevicom. Crkva na čelu sa Papom, u svome povijesnom hodu proglašavala je vjerske istine, osobito na prvim ekumenskim koncilima. No proglašenje vjerskih istina nije zaključeno nekim vremenskim okvirom.  To nam potvrđuje i današnje slavlje u kojem se spominjemo dogme proglašene… od pape Pia IX., 8. prosinca 1854. godine."

Propovjednik je u svojoj homiliji istaknuo kako se tom svetkovinom spominjemo svetih Joakima i Ane i njihove kćeri blažene Djevice Marije te Isusova začeća. "Bog je sebi osigurao čist i netaknut „hram“ u osobi Marije koju je odabrao za svoju Majku preko koje će doći na svijet. Stoga i čudesna voda na koju upućuje Marija u Lurdu dolazi kao potvrda Božje namjere da želi svaku osobu čistu i zdravu. Marijina čistoća i bezgrešnost –  znak je njezinog duhovnog i tjelesnog zdravlja. Marija je u potpunosti zdrava – i tijelom i duhom", istaknuo je propovjednik.



"Milost je Božji dar koji sadrži sve druge darove. Milost je sam Isus Krist. Ukratko, milost je Božji dar ljubavi i milosrđa prema čovječanstvu, koja se najpotpunije očituje u Isusu Kristu. Marija je puna upravo te Božje milosti. Ona je puna Božjeg dara – koji obuhvaća sve druge darove. Sačuvana od grijeha, Bezgrešna – puna Božjeg dara – Majka milosti – darovana nam je da nas upućuje svome Sinu Isusu Kristu. To je braćo i sestre, tajna koju danas slavimo. Mariju nije Bog odabrao samo kako bi rodila Sina Božjega. Ona nije od Boga odabrana kako bi bila, da se slikovito izrazim – neki tip surogat majke – ona je odabrana da bude sudionica u Božjem naumu u kojem Bog želi ozdraviti svijet od prljavštine grijeha. Kristova Spasiteljska služba očituje se upravo u tome – vratiti čovjeku dostojanstvo čistoće po uzoru na bezgrešnost", istaknuo je fra Josip Petonjić u homiliji.



Tom misom franjevci konventualci su proslavili i prva godišnjica uzdignuća crkve sv. Antuna Padovanskog na čast bazilike.

Svečano je otvoren i franjevački potpuni oprost. Zadobivanje potpunog oprosta, pod uobičajenim uvjetima, bit će moguće od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije 8. prosinca 2023. do blagdana Prikazanja Gospodinovog 2. veljače 2024.

IKA/Foto: Bazilika sv. Antuna Padovanskoga, Sveti Duh
Ispišite stranicu: