HR

Aktualnosti

Objavljeno: 14.12.2023.

Sveti Josip brine i o sportašima judašima

U vremenu došašća Josipovo svetište posjetili su predstavnici judo kluba "Borsa" iz Mostara predvođeni svojim predsjednikom Franjom Zadrom. Tom su prilikom rektoru Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antunu Senteu uručili zavjetnu ploču u znak zahvale svetom Josipu što im je pomogao pri čudesnoj obnovi kluba. Niže dostavljamo svjedočanstvo moćnog zagovora svetog Josipa objavljenog u božićnom broj Glasnika svetog Josipa.


 
Nakon što su izgorjele prostorije velikog sportskog kolektiva iz Mostara, sveti Josip se proslavio na čudesan način. Naime, u rujnu 2019. izgorjele su prostorije judo kluba "Borsa". U požaru su uništene dvorane i klupska teretana, sa svom opremom koju je klub posjedovao. U vrtlogu nastalih problema klupski voditelji razmišljali su o gašenju svih svojih aktivnosti. Poticajem velikog broja članova, okoline, kao i predstavnika BiH Hrvata iz političkog i društvenog života, vodstvo kluba motivirano je za pokušaj novog početka rada i dizanje iz pepela. Poteškoće su bile velike, kriza je trajala, ali nastojanje za opstojnošću bilo je jako izraženo. Samo nekoliko mjeseci nakon požara, dogodila se do tada nezapamćena socijalna i ekonomska kriza u svijetu, uzrokovana pandemijom koronavirusa, kada je uslijedio i „lock down“ i gotovo potpuna obustava cjelokupnoga društvenog života i rada.
 
U vrlo čudnim okolnostima kada je svijet bio u velikoj krizi, a prikupljanje financija za obnovu prostorija bilo nemoguće, voditelji kluba odlučili su „problem“ prepustiti svetom Josipu. Zakopali su medaljice svetog Josipa u zgarište objekta i napravili službeni proglas u kojem su svetog Josipa proglasili zaštitnikom kluba. Odlučili su moliti tridesetodnevne pobožnosti svetom Josipu te su se zavjetovali po hodočašćima u njegova svetišta, u Kalisz (Poljska) i u Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovac. 

Hodočastili su u siječnju 2021. godine. Nakon toga, čuda su krenula. Konkretne pomoći počele su dolaziti čudesno i sa svih strana, a s obnovom prostorija klub kreće već u ožujku iste godine. Obnavljanje objekta (1500 m2) teklo je neopisivom brzinom, tako da je klub samo pola godine poslije obnovio svlačionice, dvije dvorane i teretanu, te se konačno vratio u svoje prostorije. Članovi kluba opet su mogli vježbati u idealnim, sigurnim i dobrim uvjetima, kao i prije nesretnog događaja.
 
Shvaćajući veličinu preživljene krize, te prepoznavajući čudesa koja su doživjeli po zagovoru svetoga Josipa, odlučili su zavjetnu ploču donijeti u Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovac, kao znak zahvale i trajne uspomene. 

Judo klub "Borsa" sportski je kolektiv iz grada Mostara osnovan 2006. godine, i ujedno jedan od trenutačno najvećih sportskih kolektiva Bosne i Hercegovine. Klub okuplja velik broj djece i mladih, provodeći različite sportske aktivnosti i projekte od društvenog značenja za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu. Borsa je jedan od najuspješnijih kolektiva grada Mostara, a organizatori su i najveće sportske manifestacije grada Mostara koja okuplja više od 1000 natjecatelja i na kojoj su do sada nastupali natjecatelji iz 39 zemalja iz cijeloga svijeta. Aktivnosti kluba provodi 10 mladih trenera, školovanih kineziologa.

Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu
Ispišite stranicu: