HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.01.2018.

Sveti Antun opat u vivodinskoj župi



U vivodinskoj župi u kapeli Svetog Ivana Krstitelja imamo sporedni oltar na desnoj strani posvećen svetom Antunu pustinjaku kojemu su se utjecale generacije Vivodinaca, ali i susjednih župa. Na sam blagdan, 17. siječnja, uz domaće vjernike i susjede Slovence najbrojniji su bili hodočasnici koji su pješice pristigli iz susjedne nam župe Imena Marijina iz Kamanja, a u nedjelju su se slavlju svete mise priključili u većem broju domaći hodočasnici pješaci i susjedi Slovenci.

Tko je čovjek? – započeo je svoju nedjeljnu homiliju župnik Markač te nastavio – čovjek se rađa i umire, čovjek doživljava uspone i padove, čovjek ima u svojem srcu mjesta za ljubav i mržnju. Čovjeka je Bog stvorio na svoju sliku i priliku da mu bude suradnik u Edenskom vrtu, ali čovjek je sagriješio, udaljio se od Boga, jer je mislio da može vladati. No, Bog ne ostavlja čovjeka, šalje proroke poput Jone... Sveti nas Pavao potiče da se ne ostavljamo posla, već da prionemo i pazimo da naša djela budu ispunjena dobrotom.

I sveti Antun opat je nakon brojnih mučenika, koji su umrli radi vjere u Krista, shvatio da je najbolje riješiti se onoga što ga zarobljava i smeta na putu prema Bogu. On se pobrinuo za svoju sestru, rasprodao sve što je imao te živio isposničkim životom. Svjedoci smo da je sve prolazno, i mi ćemo otići poput mnogih generacija koje su se utjecale svetom Antunu u zagovor. Zato si sa svetim Pavlom posvijestimo da se svaki u svom poslu ne udaljujemo od Boga!
Sanja Benković-Marković
Ispišite stranicu: