HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.01.2019.

Svečani koncert na Trnjanskoj Savici



U subotu, 26. siječnja 2019.,  župljani Trnjanske Savice uz nazočnost brojnih posjetitelja započeli su u predvorju OŠ Jure Kaštelana prigodnim svečanim koncertom proslavu  20. obljetnice osnutka župe posvećene bl. Alojziju Stepincu, župe koja je osnovana 10.  veljače 1999., a još uvijek čeka svoju crkvu. Proslava će se nastaviti planiranim koncertom u korizmi, a  završiti koncertom na župnu svetkovinu  3. listopada kad  se slavi 20. godina od početka rada Župe.



Sve je nazočne pozdravio župnik Antun Vukmanić osvrnuvši se ukratko na dvadesetogodišnju povijest Župe i današnje stanje. Uslijedio je bogat i raznovrstan program. Glazbeni program osmislio je i prikladne skladbe odabrao župni zborovoditelj i orguljaš Ivan Šćepanović koji je i uvježbao prošireni Mješoviti župni zbor te u program uključio studente Muzičke akademije i Instituta za crkvenu glazbu. Uz orguljsku pratnju, soliste - sopranisticu Nataliju Kralj i tenora  Mislava Lucića koji su pjevali poznate arije P. Mascagnija i G.F. Händela - te uz puhače i gudače pjevano je petnaestak poznatih i novijih skladbi (Ave  verum, Tollite hostias, In te Domine speravi, Hvalite Gospodina, Sagriješismo, Ozdravi me, Božji sine!, Mila zemljo naša, Upravi korake moje …… ) domaćih i  stranih  autora crkvene glazbe (Anđelka  Igreca, Šime Marovića, Elgara, F. Sunka,  Camilla Saint-Saënsa …). 



Nastupili su s nekoliko napjeva iz hrvatske tradicijske crkvene baštine i ''Pučki pivači''  KBF-a  predvođeni etnomuzikologom Joškom Ćaletom. U slavlju nisu zaboravljeni ni oni potrebni u svijetu što je približeno nazočnima i kratkim videofilmom pa su na kraju koncerta prikupljana sredstva za udrugu ''Marijini obroci'' kojima se osigurava prehrana djeci u školama nekih od najsiromašnijih zemalja svijeta. Projekt je ukratko predstavila koordinatorica projekta ''Marijini obroci Hrvatska'' gđa Ivana Pudić. Program je završio pjesmom u počast župnomu zaštitniku bl. Alojziju Stepincu - Pastiru dobri Alojzije - koju su pjevali i nazočni pa je  škola odzvanjala  radosnom pjesmom.



Ovaj je koncert bio iznimno dojmljiv glazbeni ugođaj i radost za srce i dušu, što su nazočni prepoznali i pokazali nagradivši izvođače dugotrajnim pljeskom i tražeći dodatne napjeve. Trnjanska Savica je tako još jednom pokazala da ima srce i za svoju župu bez crkve, ali i za promicanje glazbene kulture i bez prikladnih prostora. Ima srce i za one za one druge koji su u potrebama.

   Marija Znika,
Župna medijska suradnica Tiskovnoga ureda

Ispišite stranicu: