HR

Aktualnosti

Objavljeno: 27.04.2022.

Susret župnika bogoslova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa



U utorak, 26. travnja 2022., u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu održan je susret odgojitelja, župnika i njihovih bogoslova. Susretu je prisustvovalo 42 svećenika župnika koje su srdačno dočekali njihovi bogoslovi zajedno s odgojiteljima Bogoslovije na čelu s rektorom, preč. Željkom Faltakom.

Nakon osvježenja i okrjepe po dolasku, susret sa župnicima započeo je u 10.30 sati u bogoslovnoj dvorani za sastanke. Sve nazočne na početku je pozdravio rektor Faltak zahvalivši se župnicima na njihovom dolasku i zaželjevši im srdačnu dobrodošlicu. Nakon rektorova uvodnog pozdrava, prisutnim župnicima su se obratili odgojitelji vlč. Mario Dukić i vlč. Josip Đurin, koji su predstavili odgojne programe i život u Bogosloviji za prvu i drugu (vlč. Dukić) te treću, četvrtu i petu (vlč. Đurin) godinu svećeničke formacije.



Potom su župnicima važnost duhovničke službe u praćenju bogoslova na njihovom putu prema svećeništvu predstavili vlč. Anto Pavlović i vlč. Ivan Grbešić, duhovnici u Bogosloviji. Vlč. Pavlović je u svojem izlaganju naglasio važnost duhovnog vodstva i osobnog pristupa u duhovnoj formaciji bogoslova spomenuvši određene kulturološke uvjetovanosti i poteškoće koje se nalaze na tom putu. Vlč. Grbešić je, s druge strane, govoreći i na temelju osobnog iskustva istaknuo potrebu živog duhovnog odnosa bogoslova i njihovih župnika.

U nastavku susreta, rektor Faltak je nazočnim župnicima progovorio o važnosti odnosa Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa i župnih zajednica te o ulozi župnika u svećeničkoj formaciji bogoslova dotaknuvši se činjenice da bogoslovi dolaze iz različitih životnih sredina i okolnosti kao i važnosti mišljenja župnika o njihovim bogoslovima za vrijeme dok borave na župi.



Nakon rektorova izlaganja, u kratkoj raspravi kao završnom dijelu službenoga susreta, župnici su imali prilike postaviti pitanja i izreći svoja iskustva u njihovom radu i praćenju bogoslova. Župnici, bogoslovi i odgojitelji zatim su u bogoslovnoj kapeli Presvetog Srca Isusova izmolili molitvu Kraljice neba a onda nastavili svoj susret na svečanom ručku u blagovaonici. Župnike je u ime svih bogoslova pozdravio i zahvalio bogoslov V. godine Domagoj Topić. Poslije ručka, župnici su se zadržali u Bogosloviji u prigodnom druženju i razgovoru sa svojim bogoslovima.

Tekst: Mario Dukić, odgojitelj
Fotografije: Antonio Kljajić, bogoslov III. godine
Ispišite stranicu: