HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.10.2023.

Susret svećenika rodom iz župe Mihovljan u spomen na pokojnog župnika Josipa Prežigala

U subotu 28. listopada, na blagdan svetih apostola Šimuna i Jude Tadeja, u Župi sv. Mihaela arkanđela u Mihovljanu okupili su se svećenici rodom iz ove župe, a razlog okupljanja bila je 45. obljetnica smrti dugogodišnjeg mihovljanskog župnika preč. Josipa Prežigala, koji je preminuo u župnom dvoru u Mihovljanu upravo 28. listopada u prijepodnevnim satima 1978. godine, a u Mihovljanu je proveo pune 43 godine.



U župnoj crkvi sv. Mihaela slavljena je svečana sveta misa koju je predslavio najmlađi svećenik mihovljanske župe, ovogodišnji mladomisnik vlč. Sebastijan Valjavec, a prigodnu homiliju izrekao je mons. Stjepan Večeković, kanonik Prvostolnog Kaptola u Zagrebu. Govoreći o životu pokojnog župnika Prežigala kojega mnogi stariji župljani još živo nose u svome sjećanju, a mlađi ga znaju po predaji starijih, mons. Večković je rekao kako su pokojnog župnika resile mnoge vrline: bio je duhovan, poletan, pun ideala, razborit i vrstan propovjednik, što je rezultiralo bogatim životom vjere u župi Mihovljan.

„Njegova riječ, propovijed rado se slušala: o tome se govorilo po kućama i selima. Od te Božje riječi, posijane nedjeljama i blagdanima s propovjedaonice ili s oltara, živjelo se i o njoj se razmišljalo. Njegov poziv na euharistijski život, na čestu pričest, na život potpune predanosti Bogu brzo je donosio plodove te u čitavoj župi nastupa veliki preokret i duhovni procvat“, istaknuo je propovjednik dodavši kako je to rezultiralo i mnogim svećeničkim zvanjima koja su se tada rodila. Pokojni župnik Prežigalo do oltara dopratio je čak dvanaest svećenika, mladomisnika, a jednome od njih jednom je prilikom sam posvjedočio kako je više djece i mladih odgojio molitvom, nego propovijedanjem.

Upravo ustrajna molitva pokojnog župnika pomogla mu je da lakše nosi križeve župničke službe onoga vremena jer je u to vrijeme župna crkva minirana i srušena. Ipak, župnik Prežigalo, usprkos svim problemima i bolima, nije se dao smesti: „Detonacije još nisu utihnule, dim se još nije razišao, prašina se još nije slegnula, a on je već imao plan za podizanje novog doma Gospodnjeg. Izgrađivao je duhovnu crkvu, posebno među mladima koji su se rado okupljali oko župnika“, zaključio je mons. Večković podsjetivši kako je župnik Prežigalo, kada je sazrela situacija za gradnju nove župne crkve, odlučio odreći se župničke službe kako bi mlađe generacije mogle graditi i raditi, a on ostati molitvena prisutnost i podrška koja prati i savjetuje.

„On je živio s nama, trpio, plakao, s nama se radovao. Njegov život bio je plod produhovljenog osvjedočenja da živi s nama u ime Isusa Krista, da nam donosi Krista, da nam dijeli Njegove darove, da primjerom potvrđuje da je i on vjernik u kojem Evanđelje postaje stvarnost. Kada je hodao po ovim našim brežuljcima posjećujući bolesnike i umiruće, kad je okupljao djecu i mlade, kad je propovijedao, doživljavali smo tu prisutno srce puno vjere, pobožnosti i unutarnje kršćanske radosti“, napomenuo je propovjednik zaključivši pozivom iz oporuke samoga župnika Prežigala da ga se nikad ne zaboravi u molitvama i misama.

Nakon svete mise svećenici su se s okupljenim narodom uputili na mihovljansko groblje, gdje je pokopan župnik Josip Prežigalo kako bi molili za njegovu dušu i blagoslovili njegov grob kojeg su povodom obljetnice njegove smrti obnovili postavivši novu ploču s natpisom.



Iz župe Mihovljan trenutno je 15 živućih svećenika: pomoćni zagrebački biskup mons. Mijo Gorski, mons. Stjepan Večković, vlč. Josip Komorčec, vlč. Josip Pavlek, vlč. Petar Golub, vlč. Alojzije Pakrac, vlč. Marijan Culjak, prof. Josip Oslić, prof. Josip Šalković, vlč. Slavko Kresonja, vlč. Željko Horvat, vlč. Branko Risek, vlč. Josip Horvat, vlč. Kristijan Tušek, vlč. Sebastijan Valjavec.

Župa također ima i jednog časnog brata u Družbi Isusovoj, 9 sestara redovnica u više redovničkih zajednica te jednog sjemeništarca u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati.

vlč. Kristijan Tušek
Ispišite stranicu: