HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.01.2024.

Susret svećenika Karlovačkog dekanata u Nacionalnom svetištu sv. Josipa

Svećenici Karlovačkog dekanata održali su prvi redoviti mjesečni susret u prostorima Nacionalnog svetišta svetog Josipa na Dubovcu u utorak, 23. siječnja 2024. godine.



Pod predsjedanjem karlovačkog dekana preč. Dražena Karačića, župnika Župe Presvetog Srca Isusova, na susretu su sudjelovali mons. Antun Sente, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župnik Župe BDM Snježne na Dubovcu; o. Ivan Šarić OSPPE, provincijal Pavlina i župnik Župe BDM Snježne na Kamenskom; fra Leopold Palić, OFM, karlovački gvardijan i župnik Župe Presvetog Trojstva u karlovačkoj Zvijezdi; vlč Lovro Zaplatić, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Rečici; vlč. Duje Kurtović, župnik Župe sv. Franje Ksaverskog na Švarči; vlč. Antun Kolić, župnik Župe Sveta Tri kralja na Baniji; vlč. Dragutin Šengula, župnik Župe svetog Martina u Hrnetiću; vlč. Ivan Braovac, župnik Župe Pohoda BD Marije u Mahičnom; vlč. Zlatko Golubić, umirovljeni svećenik na Dubovcu, te župni vikari o. Luka Madunić, OSPPE, na Kamenskom i vlč. Petar Galeković na Dubovcu.

Nakon molitvenog uvoda i pozdrava karlovačkog dekana okupljenim svećenicima obratio se Vlatko Ivka, direktor Čistoće d.o.o. Karlovac, koji je svećenicima govorio o razvrstavanju otpada te se stavio na raspolaganje za sve potrebe koje kao voditelji župa i Svetišta trebaju. Zahvalivši gradskoj tvrtki Čistoća d.o.o. na dosadašnjoj lijepoj suradnji, svećenici su postavljali konkretna pitanja vezano uz odgovorno zbrinjavanje otpada.

Slijedile su informacije i rasprava o uobičajenim temama vezanih za život vjernika katolika u Karlovačkom dekanatu, poput organizacije hodočašća u Josipova svetište, ali i blaženom Alojziju Stepincu u Krašić kamo već godinama Karlovački dekanat hodočasti subotu uoči Stepinčeva. Ove godine tradicionalno hodočašće održat će se 3. veljače. Zatim je dogovoreno da će koronski susret svećenika biti 12. veljače, a dekanatski križni put po Kozjači 24. veljače. Određen je raspored dežurstva svećenika u Općoj bolnici Karlovac svakog petka, dok i dalje svaki utorak dubovačka župa šalje vlč. Golubića da od 10 do 11.30 obilazi bolesnike po odjelima nakon čega slavi misu s i za djelatnike i pacijente u bolničkoj kapeli svetog Andrije.

Vlč. Duje Kurtović, dekanatski bilježnik, i vlč. Ivan Braovac, izabrani su za delegate Karlovačkog dekanata koji će sudjelovati na pastoralnom - katehetskom kolokviju za svećenike "Idi pa i ti čini tako" (Lk 10, 37). Crkva ususret osobama s teškoćama u razvoju".

Nadalje, dogovoreno je da će turnir krizmanica Karlovačkog dekanata biti u utorak 20. veljače u sportskoj dvorani Osnovne škole Dubovac. Dekan Karačić je pozvao svećenike da izvrše svoje obveze koje imaju prema Nadbiskupiji dostavom potrebnih dokumenta poput prijepisa matica, i drugih obveza što ih svaka župe svake godine izvršava prema središnjim ustanovama svog nadbiskupskog sjedišta.

Susret svećenika Karlovačkog dekanata završio je u korisnoj raspravi o redovitim stvarima župnih zajednica.

Župa BDM Snježne, Karlovac-Dubovac
Ispišite stranicu: