HR

Aktualnosti

Objavljeno: 12.05.2016.

Susret športaša grada Karlovca



U srijedu, 11. svibnja 2016. godine, u organizaciji Ureda za pastoral mladih, Odjela za pastoral športaša i župe Presvetog Srca Isusova,  po šesti put su se na kraju natjecateljske sezone okupili športaši grada Karlovca na slavlju sv. mise zahvalnice.
Misi je prethodio športski program u kojem su se natjecali športaši iz četiri osnovne škole iz Karlovca pod geslom - brže, više, jače potvrđujući tako ulogu športa u odgoju i integralnom putu razvoja mladih ljudi.
Učenici iz četiri osnovne škole grada Karlovca takmičili su se u raznim vještinama koje njeguju kolektivni duh, zajedništvo, sebedarje i žrtvu za drugog. Na završetku takmičenja nagrade najuspješnijim natjecateljima podijeli su biskup Šaško i zamjenica gradonačelnika grada Karlovca gđa Marina Kolaković.



Nakon športskog programa, mladi športaši preselili su se u crkvu Presvetog Srca Isusova te su uz ostale športaše grada Karlovca sudjelovali u sv. misi koju je predvodio pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Ivan Šaško.
U koncelebraciji su bili mons. Ferdo Vražić, supsidijar župe Presvetog Srca Isusova i trajni đakon Marijan Spehnjak, povjerenik za pastoral športaša Zagrebačke nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi biskup Šaško je istaknuo ulogu sv. Pavla koji često život vjernika uspoređuje sa športskim natjecanjem, s trčanjem i borbom u borilištima. Kako se je športski susret održao pod Olimpijskim geslom - brže, više, jače, biskup Šaško je istaknuo da to geslo dolazi od svećenika, dominikanca, glasovitog propovjednika po imenu Henry Didon, naglasivši povezanost Crkve i športa u koji su utkana mnoga načela nadahnuta kršćanskim vrijednostima. 



Biskup je istaknuo i još jedan slogan koji se često koristi u športu a to je: „Nije važno pobijediti, nego je važno sudjelovati.“ Rečenica je to kojom se želi nekoga utješiti i ublažiti frustraciju nakon poraza, a pripisuje se svećeniku, odnosno biskupu Ethelertu Talbotu koji je 1908., u katedrali sv. Pavla u Londonu propovijedao sudionicima Olimpijade i u propovijedi naveo starogrčkoga pisca Pindara koji je rekao: „Nije važno pobijediti, nego sudjelovati duhom pobjednika.“ 

"Kad spojimo ta dva slogana, osjećamo kako su bliski onome što piše sv. Pavao o najvećem i najvažnijem čovjekovom cilju - zajedništvu s Bogom u vječnosti", istaknuo je biskup Šaško. Po misnom slavlju športaši su ostali u kratkom druženju s biskupom Šaškom. (M. S.)
Ispišite stranicu: