HR

Aktualnosti

Objavljeno: 25.10.2023.

Susret ravnateljice Caritasa s. Jelene Lončar s bogoslovima u Zagrebu

Uvodni susret s. Jelene Lončar, ravnateljice Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, s bogoslovima druge godine, koji ove godine sudjeluju u socijalno-karitativnom praktikumu, održao se 24. listopada u prostorijama Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa.



Na susretu je, uz bogoslove i sestru Jelenu, bio prisutan i odgojitelj vlč. Toni Potrebić. Na početku susreta s. Jelena Lončar uvela je bogoslove u temu socijalno-karitativnog praktikuma kratkim filmom koji je bio posebno napravljen za 90. obljetnicu zagrebačkog Caritasa. Nakon što su bogoslovi odgledali film, sestra Jelena upoznala ih je s poviješću zagrebačkog Caritasa i brojnim teškoćama na koje je on nailazio tijekom svog djelovanja. Potom je upoznala bogoslove sa šest Caritasovih kuća koje se nalaze na području Zagreba, a gdje će oni imati svoj socijalno-karitativni praktikum i dala im kratke uvodne napomene vezane uz sam praktikum. Sestra Jelena pri kraju susreta spremno je odgovorila i na neka pitanja bogoslova vezana uz Caritas, obavljanje ovog praktikuma ili uz socijalnu situaciju u hrvatskome društvu.

Završnom riječju zahvalila je bogoslovima na pozornom slušanju uz podjelu simboličnih darova te ih je potaknula na spremnost pomaganja osobama koje su na marginama društva, a to mogu napraviti volontiranjem u zagrebačkom Caritasu i nakon obavljenog praktikuma.

Posebna je simbolika ovoga susreta u tome da je zagrebački Caritas prije nekoliko dana proslavio 90. obljetnicu svoga osnutka. Isus je tijekom svog života „prošao zemljom čineći dobro i ozdravljujući sve“ (Dj 10, 38). Tim istim putem nasljedovanja trebaju poći i oni koje je on pozvao na svećeničku službu, stoga bogoslovi druge formacijske godine Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa sudjeluju na socijalno-karitativnom praktikumu u kućama Caritasa Zagrebačke nadbiskupije kako bi dobili iskustvo rada s onima onkraj društva i kako bi to isto iskustvo kasnije mogli ukomponirati u izgradnju za svećeničko poslanje.
 
Krunoslav Lukšić
Ispišite stranicu: