HR

Aktualnosti

Objavljeno: 18.03.2016.

Susret kardinala Bozanića s katekumenima



„Bog se nikada ne umara u svom praštanju čovjeku. Opasnost je da se mi umorimo u traženju Božjeg oproštenja, da izgubimo volju za promjenom. Želim da vas uvijek prati ta vjera da je Bog na našoj strani, da nas čeka i da nas ljubi“ – rekao je u četvrtak 17. ožujka 2016. godine u zagrebačkoj prvostolnici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić katekumenima i odraslim pripravnicima za sakramente kršćanske inicijacije na kraju svoje kateheze u korizmenom susretu.



Susret Kardinala s katekumenima i odraslim pripravnicima za sakramente kršćanske inicijacije, započeo je pozdravom mons. Zvonimira Sekelja, župnika župe sv. Blaža iz Zagreba koji je pozdravljajući Kardinala i okupljene kandidate i pripravnike za sakramente, izrazio radost zbog događaja i zajedništva. Govoreći o broju ovogodišnjih pripravnika za sakramente, naveo je da se za primanje sakramenta krštenja pripravljalo 97 katekumena te 72 pripravnika za primanje sakramenta prve pričesti i potvrde iz 24 župe Zagrebačke nadbiskupije.



Zahvaljujući mons. Sekelju na pozdravu i predstavljanju kandidata, Kardinal se obratio okupljenim katekumenima i pripravnicima za sakramente: „Nalazimo se u našoj katedrali koju volimo zvati Stepinčeva katedrala. Ona je simbol cijele Crkve u Hrvatskoj. Vi ćete odsada na poseban način pripadati Crkvi i Crkva vam se raduje, na vašoj odluci da želite biti Božji. Ovo je i znakovit susret vjernika sa svojim nadbiskupom. Rado sam s vama i molit ću za vas da vas Duh Sveti prati na vašem životnom putu i dovrši započeto u vama.“



Nakon službe riječi, Kardinal je održao katehezu okupljenima. Polazeći od toga da smo svi mi tražitelji Boga pa makar ga i nijekali, Kardinal je istaknuo da je istina zapravo ta da je Bog taj koji prvi prilazi čovjeku: „Bog ljubi čovjeka – čuli smo u evanđelju. To je jedinstvena novost kršćanstva – da je Bog ljubav. Tu radosnu vijest objavio nam je Isus Krist kojega je Bog poslao na zemlju da se svaki čovjek spasi, da bude sretan. Čovjeku je teško shvatiti tu Božju ljubav.“ 



Osvrćući se na pozdravne riječi mons. Sekelja u kojima se dotakao Jubileja Božjeg milosrđa, Kardinal je rekao da papa Franjo jubilejom poziva čitavu Crkvu da još dublje uđe u otajstvo Božjega milosrđa: „Božji odnos prema nama je odnos milosrđa. Bog je u odnosu sa čovjekom blagonaklon, želi nas privući k sebi, želi nas spasiti od tereta grijeha koji nas pritišću. Božje milosrđe nam potvrđuje da nas Bog čeka, jer nas želi osloboditi tereta grijeha kako bismo zadobili mir i smisao. A Božji mir je ono što svi trebamo.“



Govoreći o ljudskim odnosima u kojima se često događa otpisivanje drugih, Kardinal je pozvao da nam u građenju odnosa s drugima i u zajednici bude temelj i primjer upravo Božje milosrđe koje nikoga ne otpisuje nego svakoga želi privući k sebi i izbaviti iz zamki zla.

„Krštenje je izvor Božjeg milosrđa. To je i sakrament sv. Potvrde u kojem nam Bog na osobit način kroz djelovanje Duha Svetoga otvara oči za prepoznavanje Božje volje, a kroz sakrament Euharistije Bog nam daje hranu da možemo živjeti po Božjoj volji, da budemo Kristovi, Njemu slični“, rekao je Kardinal završavajući svoju katehezu pozivom na ustrajnost i povjerenje u Boga i njegovu svemoćnost. 



Nakon Kardinalove kateheze uslijedilo je primanje Ispovijesti vjere. Katekumeni i odrasli pripravnici za sakramente kršćanske inicijacije, pristupali su prezbiteriju te se predstavljali imenom i prezimenom, a potom im je Kardinal svakome predao uspomenu s napisanim Vjerovanjem i molitvom Očenaša.

Na kraju susreta Kardinal se još jednom obratio prisutnima izrazivši radost zbog susreta i zahvalnost Bogu za njegovo milosrđe. Susretu je uz Kardinala prisustvovao i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mr. Marko Kovač.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: