HR

Aktualnosti

Objavljeno: 11.01.2016.

Susret kardinala Bozanića s franjevačkim kustodom Svete Zemlje



Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posjetio je u večernjim satima u nedjelju 10. studenoga franjevačku zajednicu u samostanu svetoga Spasitelja u Jeruzalemu, koja je ujedno i centar Kustodije Svete zemlje, te se susreo s franjevačkim kustodom u Svetoj Zemlji o. Pierbattistom Pizzaballom. Među osamdesetak franjevaca u jeruzalemskom samostanu nalaze se trenutno i dvojica hrvatskih franjevačkih bogoslova.

Kustodija Svete Zemlje ima tristotinjak fratara, različitih nacionalnosti, koji djeluju u Izraelu, Palestini, Jordanu, Libanonu i Siriji, te na Cipru i u Grčkoj. Uz brigu za sveta mjesta i prihvaćanje hodočasnika, oduvijek pomažu u pastoralu mjesnim katolicima, osobito Palestincima, za koje je stvorena i održava se razvijena mreža socijalne, obrazovne i smještajne pomoći. Osim toga tu je otprilike tridesetak tisuća kršćana koji su povremeno prisutni u tom području zbog posla, i malene zajednice katolika hebrejskog jezika.

Kustodiji je povjereno 65 svetih mjesta, od kojih su 62 na području koje se općenito zove Sveta Zemlja, a 25 glavnih samostana također su župe koje je latinski patrijarh povjerio fratrima. Franjevci organiziraju škole te u 14 ustanova više od 10 000 polaznika, počevši od prvih razreda sve do mature, stječe svoju naobrazbu.

Zadaća kustoda u Svetoj Zemlji je da kao provincijal najstarije franjevačke provincije brine za život franjevaca u Svetoj Zemlji. Uime Katoličke Crkve brine za sveta mjesta: za bogoslužje, obnovu i izgradnju, prihvaćanje hodočasnika i animaciju aktivnosti i potreba Svete Zemlje, kao i briga za kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji.

Veoma dinamična zadaća je briga da se održi takozvani »status quo«, tj. drevni zakon koji regulira odnose između kršćanskih Crkava, a Kustodija u tom pogledu zastupa Katoličku Crkvu.

Franjevačka prisutnost u Svetoj Zemlji olakšava i boravak hodočasnika na svetim mjestima jer franjevci preko svoje kuće za hodočasnike „Casa Nova“ pružaju usluge smještaja i organizacije hodočašća, u što su uključeni lokalni kršćani te im je to pomoć da ostanu u svojim vjekovnim mjestima. (NP)
Ispišite stranicu: